A BME is része a Vietnámmal kötött felsőoktatási partnerségnek

Az új együttműködési megállapodások aláírása tovább bővítheti a tudományos együttműködést Vietnám és Magyarország között- mondta Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök.

Czigány Tibor rektor és Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes képviselte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet az új megállapodás aláírási ünnepségén. Az eseményen a BME és a University of Transport and Communications (Hanoi) rektorai a 2018-ban megkötött megállapodást újították meg aláírásukkal.

Fotó: Szilágyi Dénes

A két ország felsőoktatási intézményei között eddig több nemzetközi közös kutatási projekt és tanulmányi csereprogram valósult meg az ERASMUS programban most is 4 BME-s hallgató tartózkodik Vietnámban. A Műegyetemen jelenleg 35 vietnámi hallgató tanul és a most megerősített együttműködésnek köszönhetően várhatóan nőni fog a dél-kelet ázsiai országból érkező hallgatók száma.

A BME-s ERASMUS hallgatók a vietnámi Univesity of Transport and Communication-on  (UTC)

A magyar és a vietnámi egyetemek között újonnan létrejött felsőoktatási együttműködési megállapodásokat üdvözölve a vietnámi kormányfő azt mondta, a fiatalok az egymást inspirálva kialakított partnerségre építve tudják elősegíteni és tovább építeni a tudományos együttműködést; és ez az egymástól olyan távol eső országok közötti is lehetséges, mint Vietnám és Magyarország. A vietnámi miniszterelnök arra biztatta a fiatalokat, hogy váljanak az új kezdeményezések és az újítások igazi motorjává, mert a mai világban bármi megtörténhet; így alapvetően fontos a felkészültség és a jó alkalmazkodási képesség.

Fotó: Szilágyi Dénes

Az elmúlt évtizedekben mintegy háromezer vietnámi hallgató végzett a magyar felsőoktatásban és jelenleg is mintegy 500 diák tanul hazánkban a dél-kelet ázsiai államból. A két ország egyre szorosabb oktatási együttműködését erősítette a II. Magyar-Vietnami Rektori Konferencia, amelynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont.

 

MTI- Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság