Jaguar Land Rover és BME: stratégiai partnerség lendületben

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara számos kiemelkedő ipari partnerrel működik együtt. A Gépjárműtechnológia Tanszék egyik stratégiai partnere a Jaguar Land Rover.

A BME Gépjárműtechnológia Tanszéke és a Jaguar Land Rover Hungary Kft. (JLR) kooperációja közel 5 éves múltra tekint vissza. Már Nevijo Mance, a JLR első magyarországi ügyvezetője is jó lehetőséget látott a partnerségben. Utódja, Garaba Ákos pedig új lendületet szeretne adni ennek az együttműködésnek. Közös tervekről, a partnerség kölcsönös előnyeiről, az egyetemek XXI. századi szerepéről beszélgettünk Garaba Ákossal a JLR ügyvezetőjével és dr. Szalay Zsolttal a Gépjárműtechnológia Tanszék vezetőjével.

Hogyan találnak egymásra az ipar és az akadémiai szféra szereplői?

Szalay Zsolt:

Nagyon örülünk annak, hogy a JLR kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezete, mint a Magyarországon jelenlévő 5 OEM (Original Equipment Manufacturer, eredeti gépjárműgyártó) egyike stratégiai partnerünk. Egy egyetem számára fontos, hogy az adott iparág kulcsfontosságú szereplőivel ne csak felszínes, hanem hosszú távú, stratégiai együttműködést építsen ki. Ezért nagyra értékeljük a JLR budapesti fejlesztési központjának 2018-as létrehozása óta fennálló kapcsolatunkat. Annak pedig kifejezetten örülünk, hogy a mostani ügyvezető személyesen is kapcsolódik a BME-hez, sőt a tanszékünkhöz is.

Garaba Ákos:

A tudatos döntések mellett a céges együttműködések kialakulásában a szerencse is szerepet játszik. Elődöm, Nevijo Mance nem véletlenül kezdett el kapcsolatot építeni a Tanszékkel, hiszen köztudott a BME-n végzett mérnökök magas szakmai tudása. Az pedig szerencse, hogy én is itt végeztem, és Szalay tanár úr is oktatott. A BME egykori hallgatójaként tudom, hogy milyen tudást nyújt ez az egyetem, mennyi energiát tesz bele ebbe az, aki itt diplomát szerez. Magyarországon erős a mérnökképzés, így nem véletlen, hogy a fejlesztési központ Budapestre került. Kollégáim jelentős része szintén a Műegyetemen végzett, az ő szaktudásuk is ezt a jó tapasztalatot erősíti. Én már egy megkezdett közös munka fejlesztésén dolgozom. A JLR Hungary-nál fontos terület a tesztelés, így a ZalaZONE tesztpályával is kapcsolatban állunk.

 

Miért fontos a vállalatok és az egyetemek szoros együttműködése?

SzZs:

Meggyőződésem, hogy az egyetemek és az ipari szereplők együttműködése soha nem volt ilyen fontos, mint napjainkban. Nemcsak a kormányzat célkitűzései mutatnak ebbe az irányba, hanem a világ is erre halad.  Tapasztalataink azt mutatják, hogy az egyetemi oktatás és kutatás színvonala ott a legmagasabb, ahol erős a szimbiózis az ipar és az egyetem között. Nagyszerű példákat látunk erre az USA-ban, Svédországban, Izraelben és Szingapúrban. Mi ezekből az országokból vesszük át a jó gyakorlatokat és igyekszünk hasznosítani a hazai viszonyok között.

A Műegyetemnek nagyon fontos, hogy a tananyagunk és az oktatási tematikánk a folyamatosan változó világban mindig friss legyen, az ipari partnerségeink ebben is szerepet játszanak.

GÁ:

A hosszútávú, jól működő partnerség alapja az igények kölcsönös kielégítése. Nálunk mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalon fontos a továbbképzés, hiszen a gyorsan változó ipari igények kiszolgálása lehetetlen folyamatos képzés nélkül. A tudás naprakészen tartása nemcsak a munkavállalók, hanem a vállalat számára is kulcsfontosságú, mivel így a korábbi ismeretek értéke megmarad. A belső továbbképzéssel a cégen belül képződött tudás ott marad, nem kell új munkaerőt toborozni, ami idő- és költségigényes lenne. Hosszútávú terveink vannak munkavállalóinkkal, ezért fontos, hogy helyben folyamatosan magas színvonalú képzést tudjunk nyújtani, ebben tökéletes partner a BME. Komoly perspektívát látunk a moduláris képzésben és az ehhez kapcsolódó ún. mikrotanúsítványokban. Ezek a képzések rendkívül hatékonyak, nem kell hosszú kurzusokra beíratni az embereket, és nem kell lemondani a munkateljesítményükről, hiszen egy-egy területre összpontosíthatjuk a képzés anyagát, lerövidítve annak időtartalmát.

 

Hogyan egyeztethető össze a klasszikus egyetemi tanrend egy speciális továbbképzési igénnyel?

SzZs:

Egy mesterképzésben számos kurzus van, melyek párhuzamos futnak egy vagy több szemeszteren keresztül.  Ilyenek például a vezetéstámogató rendszerekre vagy az autóipari kommunikációs rendszerekre vonatkozó féléves kurzusok. Ezeket azonban blokkosíthatjuk és így lerövidíthetjük egy-két hetes továbbképzésekké, a kiválasztott munkavállalói csoportok igényei szerint. Nagyon rövid idő alatt intenzív tudásátadás, tudásfrissítés valósul meg. A BME méretei, tradíciói és kompetenciái miatt alkalmas arra, hogy a JLR számára testreszabott, célirányos és rugalmas képzési programokat biztosítson, amelyekkel folyamatosan frissítjük és bővítjük a cég dolgozóinak ismereteit.  Ezeket a képzéseket szolgáltatásként kezeljük, és miközben szolgáltatunk, mi is rengeteget tanulunk. Célunk, hogy kiemelkedő színvonalú és hasznos képzéseket nyújtsunk a JLR mérnökei számára.  

Mitől lesz sikeres egy partnerség?

SzZs

A partner igényeinek pontos felmérésére, saját kompetenciáink ismeretére és persze folyamatos, őszinte kommunikációra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük partnerünk prioritásait, és átlássuk, hogy mi az, ami számára valódi értéket képvisel.

GÁ:

Az Egyetemmel közös munkában az innováció is nagyon fontos terület. A sikeres innováció a vállalkozás számára profitot termel. A JLR profitorientált cég, és egy sikeres innováció, amit be lehet vezetni a sorozatgyártásba, versenyelőnyt jelent, és hasznot hoz. Ezért innovációkban is szeretnénk együtt dolgozni a Tanszékkel. Ebben nagy szerepük lesz a doktoranduszoknak is, akik olyan új területeket kutatnak majd, ahol még nincsenek kialakult megoldások vagy biztos eredmények. Bízunk benne, hogy komoly kutatási eredményekkel zárják majd le a doktori képzést.

SzZs

Az innovációs együttműködés olyan stratégiai partnerség, ami nekünk több okból is fontos. Mint egyetem, akkor működünk jól, ha az ipari partnerek valós igényei alapján jelöljük ki a kutatási irányokat, azaz a kutatási területeink az ipar által is validáltak. A mi kutatási együttműködésünknek fontos fejezete kezdődik 2024-ben. A JLR-rel közösen két doktorandusz képzését indítjuk el, akik a professzorok irányításával olyan önálló kutatásokat végeznek, amelyekbe M.Sc. és B.Sc. hallgatókat is bevonni szándékozunk. Így már tanulmányaik kezdetén megismertethetjük a hallgatókkal a JLR-t, mint potenciális munkaadót, ahol a sikeres végzés után tárt karokkal várnák őket, hiszen hely- és cégismeretük miatt könnyen integrálódhatnak a szervezetbe és a megfelelő munkakörbe.

Az innováció és az oktatás szorosan összefügg. Véleményem szerint az oktatásunk és a kutatásaink színvonalát az innovációs képességünk igazolja. Egészen más valamit könyvből tanítani, mint olyan gyakorlati tapasztalatok birtokában melyeket kizárólag kutatás-fejlesztési projektek keretében lehet megszerezni. Ezekben megtanuljuk, melyik megoldás működik, melyik nem, és hogy hol rejlenek az igazi kihívások. Sokkal magasabb színvonalú a képzésünk, ha ilyen gyakorlati tudással támogatjuk az óráinkat. Ez is része annak, hogy az egyetemek szerepe a XXI. században jelentősen átalakul. Az ipari partnerek pontosan meg tudják mondani, hogy milyen kompetenciákkal rendelkező mérnökökre van szükségük. Mi pedig ezeknek az igényeiknek megfelelően tudjuk képezni a hallgatóinkat, akik a végzést követően azonnal értékes vállalati szakemberekké válnak. Partnereink megosztják velünk a műszaki problémáikat, melyek alapján újabb kutatási irányokat tudunk kijelölni, és ezáltal egy egyre mélyülő, gyümölcsöző együttműködés alakul ki.

A JLR Hungary most, az indulás után 5 évvel ért arra a pontra, amikor az egyetemi együttműködés került a fókuszba. Most véglegesítjük a két doktorandusszal kapcsolatos terveinket, dolgozzuk ki közösen partnerségünk következő fázisának pontos kereteit. Többszíntű együttműködésre törekszünk, gyakornoki munkahelytől diplomaprogramokon át tanulmányi versenyek díjazásáig. A közös kutatási területek felderítése egyre hangsúlyosabb lesz a jövőben, és céljaink közt szerepel BME-vel közös kutatási-fejlesztési projektek megpályázása is.

SzZs.

Igen, bízunk benne, hogy közös kutatásaink egyes specifikus területeken kiemelkedő eredményeket hoznak majd. Ez egy ideális kooperáció, hiszen számunkra fontos, hogy egy OEM-mel működhetünk együtt, mert kevés kutatás-fejlesztéssel foglalkozó járműgyártó van Magyarországon. A BME pedig optimális partner a JLR számára a magas szintű igények kiszolgálására - legyen szó a jól képzett munkaerő tervezhető utánpótlásáról, a munkavállalók továbbképzéséről vagy a kutatási együttműködések sikeres megvalósításáról.

 

 

KJ-BB

Fotó: Kiss Viktor