Keresztféléves felvételi eredmények: továbbra is a BME a legnépszerűbb egyetem

Őrzi első helyét a Műegyetem a novemberben jelentkezettek között. A tanulmányait a mostani keresztfélévben megkezdő minden ötödik egyetemista a BME hallgatója lesz.

A február 15-i határidővel záruló, jelenleg folyamatban lévő általános felvételi eljárás mellett, a BME esetében fontos a keresztféléves felvételi is, amelyre 2023. november 15-ig lehetett jelentkezni. A BME mesterszakjai hagyományosan nagyon népszerűek a keresztféléves felvételin és ez a friss eredmények alapján változatlan.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a legtöbb jelentkező és felvett kezdheti meg tanulmányait a BME félszáz, februárban induló mesterképzésén. Az Oktatási Hivatal most közzétett adatai szerint összesen 5813-an jelentkeztek keresztféléves képzésre, közülük 4804-et vettek fel. A BME-re az összes felvételiző közel negyede, 1306 fő jelentkezett és 938-an nyertek felvételt. A Műegyetem népszerűségét jelzi, hogy 97%-uk első helyen jelölte meg az egyetem valamelyik képzését. A felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan az ELTE volt a második legnépszerűbb.

A most induló ötven képzés közül a legtöbben, 284-en a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának mérnökinformatikus szakára jelentkeztek, felvételt 194-en nyertek. A BME Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar vezetés és szervezés képzésén 177 jelentkezőből 53-an kezdhetik meg tanulmányaikat. A BME Gépészmérnöki Kar gépészmérnök szakára 172 jelentkezőből 78-at vettek fel.

A felvettek 97%-a állami ösztöndíjjal képezheti magát, miközben az országos átlag az Oktatási Hivatal összesített adatai szerint az állami ösztöndíjasok aránya a mostani keresztfélévben 74%.

Az általános felvételi eljárás keretében február 15-ig lehet a Műegyetemre jelentkezni. A felvételivel kapcsolatban a felvi.bme.hu oldalon részletes tájékoztatást kapnak az érdeklődők, és igénybe vehetik a felvételi pontszámító kalkulátor szolgáltatást is.
 
 
Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság