Tajvantól Mexikóig - Párizson át – BME-s hallgatók élménybeszámolói

Nemzetközi Mobilitási Infónap a külföldi ösztöndíj lehetőségekről, élménybeszámolók távoli országokban szerzett tapasztalatokról – két januári program a mobilitásról a BME-n.

2024. január 22-én került sor online a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága szervezésében a mobilitási infónapra, ahol a BME hallgatói számára elérhető ösztöndíjlehetőségeket mutatták be. Az online fórumra 130 hallgató jelentkezett be, és a pályázati információkat követően nagyon sok kérdés is megválaszolásra került. Az érdeklődést jelzi az is, hogy a rögzített felvételhez azóta még 70 hallgató kért hozzáférést. Az eseményen az EELISA Európai Egyetemi Szövetség elérhető pályázati lehetőségeiről, a CEEPUS mobilitási programról, a PES fizetett szakmai gyakornoki lehetőségről is információkat kaptak az érdeklődők. A szervezők bemutatták az Erasmus Európán belül és kívül elérhető tanulmányi ösztöndíj, szakmai gyakorlat pályázat 2024/2025-ös tanév ősz félévére szóló pályázati felhívás új elemeit és a kiegészítő pályázati lehetőségeket is.  Az előadás diái és a felvétel megtekinthető az NKI weboldalán.  

A „80 perc alatt a Föld körül” élménybeszámoló eseményt szintén a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának munkatársai szervezték 2024. január 25-én. A személyes jelenlétű rendezvényen a mobilitási programokról hazatérő hallgatók élménybeszámolóit hallgathatta meg a mintegy 50 fős közönség. Hoór Csilla Melinda (ÉPK) török, Haragos Gergő Viktor (VIK) finnországi, Bevíz Zoltán (KJK) pedig párizsi élményeit osztotta meg a hallgatósággal és adott hasznos, praktikus tanácsot a külföldre készülőknek.

Nagyapáti Anna Panna (GTK) az EELISA ösztöndíjról mesélt, ami a napokban közzétett pályázati felhívás miatt most különösen aktuális. Regényi Örs István (ÉMK) az ATHENS program intenzív programjáról osztott meg sok érdekes információt.

A tengeren túlról, Vietnámból a hanoi UTC egyetemről élőben jelentkezett be két műegyetemista, Ferenczi Ágnes (GTK) és Dobrocsi Levente (ÉPK). A távoli országokban szerzett élményeit ezt követően Balogh Panna (GTK) a dél-koreai KAIST, Rostási-Szabó Kamilla (ÉPK) a tajvani Feng Chia Egyetem és Zahora Noémi (GPK) a mexikói TEC egyetemekről osztotta meg a közönséggel.

Azt, hogy a címben szereplő nyolcvan percnél kicsit hosszabbra sikerült az utazás, láthatóan senki sem bánta, hiszen minden előadó sok új, érdekes információval szolgált, kedvet teremtve a külföldi ösztöndíjakhoz.

 

 

BKBI-KJ

Fotó: KJ