Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Videósorozatban mutatkozik be a kommunikáció- és médiatudomány szak

2024. 02. 14.

A BME-t legtöbben a műszaki, üzleti és természettudományos diplomáiról ismerik, azonban érdemes felfedezni az egyetem egyetlen társadalomtudományi alapszakját is.

A 21. században az interneten, a közösségi médiában, a Facebookon, az Instagramon, a Snapchaten ezerféle módon beszélgethetünk, és mint a szak bemutató oldalán olvashatjuk: „Ha jobban érted a médiát és a kommunikációt, magát a világot érted jobban. Mi abban segítünk, hogy jobban értsd, amit hallasz, és hogy jobban tudd elmondani, amit szeretnél. A kommunikáció- és médiatudomány „interdiszciplináris” terület. Ez azt jelenti, hogy sokféle tudományág és kérdés találkozik össze a tanulmányozásában. Ennek megfelelően találkozni fogsz pszichológiával is, és filozófiával is, szociológiával is, és a történetmesélés titkaival is, szó lesz tévésorozatokról és múzeumokról, társadalmi egyenlőtlenségről és influenszerekről. Sokat kell majd olvasnod és írnod, önállóan anyagot gyűjtened, honlapot szerkesztened, videót készítened, előadnod, vitatkoznod.”

Januárban jelent meg a képzés új bemutatkozó videója.

Fotó: Instagram

Emellett két kurzusról is készült kisfilm, melyekben az oktatók és a hallgatók is megosztják tapasztalataikat. A videókat a Szociológia és Kommunikáció Tanszék BME Facebook oldal követői láthatták először, a következő pár mondatos felvezetőkkel:

„Dr. Blaskó Ágnes Csoport-és társadalmi dinamikák kurzusán minden évben más téma kerül a középpontba: legutóbb olyan társadalmi kérdésekkel vizsgáltak szociodráma módszerekkel, mint a klímaváltozás, terrorizmus és az életvégi döntések. Mit ad hozzá ezek megértéséhez a dramatikus feldolgozás? Milyen készségeket erősítenek ezek az órák?” A kurzust bemutató kisfilm itt tekinthető meg.

"Mindenki tudja, miről van szó, mégsem beszél róla senki. Sőt, gyakran kérdezni sem mer. ilyenek a társadalmi tabutémák. Mik tartoznak ide? Milyen érzés átlépni az ezekkel kapcsolatos kommunikációs gátakat? Hogyan érdemes ezt megtenni? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik elvégzik Dr. Rajkó Andrea Fenya Tabudiskurzus című kurzusát.” A tárgyról még több megtudható a bemutatkozó kisfilmből.

A szak oldalán pedig alapszakos és mesterszakos hallgatók vallanak a képzésről villám-videókban.

 

BME GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszék – Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság