MORE TAKE ON AFRICA – BME-s projektek a FUGA-ban

„More take on Africa” – a BME Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszékének kiállítása 2024. február 21. - március 10. között a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A BME Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszéke 2023-ban négy projekttel mutatkozott be az European Cultural Centre által szervezett TimeSpaceExistence kiállításon Velencében, OUR TAKE ON AFRICA mottóval. A FUGA Budapesti Építészeti Központban 2024. február 21. - március 10. között bemutatásra kerülő tárlat kiegészítésre került további tervekkel, makettekkel és fotókkal, amelyek Velencében az installáció fizikai korlátjai miatt csak virtuálisan jelenhettek meg – így jött létre a MORE TAKE ON AFRICA kiállítás.

Az installáció az építészeti Biennálé tematikájához is kapcsolódva mintegy hét év Afrikával kapcsolatos tanszéki projektjeit mutatja be a nagyközönségnek. Az összeállítás és a munkák reprezentálják a munkamódszerünket, amely egy-egy téma feldolgozása az elmélyülést megalapozó kutatással, adatgyűjtéssel kezdődik, majd oktatói/doktori szinten történő elemzések alapján gondozhatunk olyan hallgatói tervezési feladatokat, melyek felhasználják és a tervek sokszínű nyelvére fordítják a kutatási eredményeket.

Ennek a dinamikának megfelelően a kiállításon két téma egy-egy Afrikában alkotó építész életművének bemutatásával foglalkozik: Parajdi Mester László különleges afrikai középületeivel és vernakuláris gyűjtésével, melyet korábban még csak TDK formájában prezentáltunk a közönségnek, illetve Hassan Fathy munkásságával, akinek az életművét a tanszék 2015 óra intenzív terepmunka keretein belül is kutatja, és amely kutatás számos TDK és doktori tanulmány, kutatás alapját is képezve már az interpretáció szakaszában van.

A generatív mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit kutatja Mohamed Raslan doktori munkájában, szintén a globális dél, különösen Egyiptom súlyos lakáshiányára reflektálva.

Végül a negyedik, legnagyobb volumenű projektünk a graduális oktatáshoz kapcsolódik, ami tulajdonképpen egy nagyszabású oktatási kísérlet egy vertikális műterem létrehozására a fenti kutatási projektekre támaszkodva. A Munkahelyek építészete 2. évfolyama 2021-ben, majd 2022-ben a teljes évfolyam Afrikába tervezett az önfenntartó élelmezés témakörben, ez a tervanyag adja a kiállítás bázisát. A kiállítás anyagát a 2017-2022-es TDK konferenciákon készült hallgatói tervek, MSc kurzusok elméleti alapú feldolgozásai és témába illeszkedő pályázati munkák egészítik ki.

Az évek során összesen közel 400 hallgatót vontunk be a kutatásainkon alapuló tervek létrehozásába, melyeket büszkén tárunk a közönség elé.

 

 

BME ÉPK