Egyetem és ipar – közös utakon

A Műegyetem EELISA projektcsapatának tartott szakmai programot székházában az ipari szoftverfejlesztéssel foglalkozó evosoft.

A Siemens Advanta tagjaként működő evosoft Hungary Kft. ipari szoftverfejlesztéssel foglalkozik az automatizálástechnika, az integrált hajtásvezérlés, az orvosi képalkotás, az elektromos autók és energetika területén, Magyarország egyik vezető szoftverfejlesztő vállalataként. A szervezet innovatív, világszínvonalú székházát három éve adták át a Rákóczi híd budai hídfőjénél, a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a hazai informatikus képzésben vezető szerepet betöltő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közelsége is.

A Műegyetem nemcsak a hazai mérnökképzésben kívánja megtartani vezető pozícióját, de az EELISA egyetemi szövetség egyedüli magyar, egyben alapító tagjaként a nemzetközi, egységes európai mérnökképzés kialakításán dolgozik. Ezzel széleskörű lehetőséget kapnak a BME hallgatói, hogy Európa vezető egyetemein szerezzenek szakértői tudást. Az akadémiai kollégák közös kutatásokban vesznek részt a partneregyetemek oktatóival, tudományos munkatársaival és piaci nagyvállalatokkal egyaránt. Sőt, különböző szakmai EELISA közösségekhez csatlakozva olyan fontos kérdések megválaszolásán dolgozhatnak, mint a fenntarthatóság vagy az esélyegyenlőség.

A BME EELISA projekt munkatársai közül kisebb delegáció látogatott el az evosoft Hungary Kft-hez, azzal a céllal, hogy jobban megismerjék egymás tevékenységét és a hatékony hosszútávú, oktatási fókuszú együttműködés lehetőségeiről egyeztessenek. A program során a látogatók láthatták az Ipar 4.0 digitalizációs elveit alkalmazó, Siemens irányítástechnikával működő gyártósori modellt, amely digitális ikrek technológiával tervezi, vizsgálja és optimalizálja a gyártási folyamatokat. Ezután a hajtástechnikai majd hajtástechnológiai laboratóriumban az ipari berendezések elektronikai és mechanikai alapjául szolgáló egyedi fejlesztéseket mutatták be. A program végén megfogalmazódott egy közös, az EELISA partneregyetemek hallgatóinak szóló interaktív workshop ötlete és egy olyan közös innovatív verseny megszervezése is, ahol a partneregyetemek hallgatói a jelenlegi ipari berendezések optimalizált átalakítására tesznek javaslatot.

Az evosoft és a BME közös együttműködése mindkét fél számára komoly lehetőséget jelent. Jelenleg több, mint 1000 egykori műegyetemi hallgató tevékenykedik a cég alkalmazásában. Az evosoft egyik gyakornoki pozícióját most is egy EELISA partneregyetemi hallgató tölti be, aki így nem csak szakmai hanem nemzetközi tapasztalatokat is szerez. A Műegyetem és a Siemens partneri kapcsolata közel negyed évszázada, 1999-ben indult azzal a céllal, hogy az egyetem és ipari partnere támogassa a jövő mérnökgenerációjának edukációját. 2023 december 6-án a Műegyetemmel már korábban megkötött partnerség folytatása mellett kötelezte el magát a Siemens Zrt., a Siemens Mobility Kft. és az evosoft Hungary Kft. is.

 

 

BME EELISA-Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.