UniSpace program - megvannak az első végzősök

A Magyarország Űrstratégiájának célkitűzéseivel összhangban létrejött UniSpace programban február 24-én első alkalommal 72 hallgató kapott szakképzettségüket igazoló okiratot.

A kormány 2021-ben fogadta el Magyarország első Űrstratégiát. E stratégia célkitűzéseivel összhangban létrejött UniSpace program keretében 2022 szeptemberében elindult négy önálló, ám összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzés hazánkban. A programban 17 magyar egyetem vesz részt, a BME mind a 4 területen (űrtechnológiai szakember, űrtudományi szakember, innovatív táplálkozás- és egészségtudományi szakember és űrpolitikai tanácsadó) képzett diákokat. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) által koordinált űrtechnológiai szakember képzési programban 11 magyar egyetem működött együtt, Bacsárdi László, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgálatások Tanszék egyetemi docensének vezetésével.  Az űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzésben 15 hallgató kezdte meg tanulmányait és vehette át oklevelét, míg a 4 tudományterületen együtt összesen 72 fő végzett.

Az eddigi tapasztalatok birtokában a BME 2024 szeptemberétől angol nyelven is elindítja űrtechnológiai szakértői posztgraduális programját.

A UniSpace program képzései három félévesek: az első szemeszter közös, azaz a hallgatók minden tudományterület releváns alapismereteit elsajátíthatják (az űrtudomány és az űrtechnológia alapjai, űrélettan és táplálkozás, nemzetközi jog és űrgazdasági alapok). A második és harmadik szemeszterek során a hallgatók képzésenként, tudományterületenként mélyítik el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteiket. Emellett a diákok e szemeszterek során is áthallgatnak a többi szakirányra.

Az oklevélátadó ünnepséget a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) főépületében rendezték meg, ahol Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, Horváth Bianka, a UniSpace program konzorciumának programigazgatója, továbbá az egyes szakirányú továbbképzési programokat koordináló 4 egyetem képviselői is beszédet mondtak (Kovács László rektorhelyettes,  Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Csernoch László rektorhelyettes, Debreceni Egyetem, Zentai László rektorhelyettes, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Charaf Hassan dékán, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar).

 

Az esemény kapcsán Bacsárdi László nyilatkozott a bme.hu-nak.

A UniSpace programban milyen tapasztalatai vannak az egyetemek közti együttműködésről?

A múltban eddig is voltak egyetemek kooperációjában megvalósuló szakirányú továbbképzések (több ilyen szakot kínál a Műegyetem is), a UniSpace program jelentőségét az adja, hogy minden eddiginél több felsőoktatási intézmény működik együtt. Az UniSpace programon belül a Műegyetem által gondozott űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzés foglalta magában a legtöbb intézményt:11 egyetem együttműködését koordinálta a BME Villamosmérnöki és Informatika Kar, a Műegyetemen részéről a VIK-en mellett további három kar is érintett volt (Építőmérnöki Kar, Gépészmérnöki Kar, Közlekedési és Járműmérnöki Kar). Nagyon értékes volt ez a három közös félév, sokat tanultunk abból, hogyan lehet eltérő településeken lévő, eltérő megközelítési módszertanokkal rendelkező oktatókkal együttműködni. A program sikerét pedig többek között az is mutatja, hogy a képzésre beiratkozott mind a 15 fő sikeresen teljesítette a képzést, azaz a lemorzsolódási arány a Műegyetem által koordinált képzésen 0%-os volt.

Miért döntöttek az angol nyelvű képzés szeptemberi indítása mellett? Ez is része lesz a UniSpace programnak?

Az első évfolyam elindítása egy magyar nyelvű pilotprojekt volt. Az űrtevékenység nyelve azonban egyértelműen az angol, így 2024 szeptemberétől a UniSpace programban a négy tudományterületen angol nyelven indítjuk el az oktatást, így a Műegyetem is angol nyelven kínálja majd az űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést. Jelenleg is dolgozunk a kapcsolódó tantervi átalakításokon. Az angol nyelvű képzésen szeretnénk átadni a kapcsolódó angol szakkifejezéseket, továbbá az angol nyelvű szak elindítása lehetővé teszi, hogy magyar hallgatók mellett nemzetközi diákokat is fogadjunk a képzésre, illetve külföldi vendégelőadókat kérjünk fel a világ különböző pontjairól, akik szakterületeik legfontosabb aktualitásait tudják ismertetni.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság