Hogyan lehet a világ képeiből önvezető autó?

Márciusban újból PARIPA Szakmai Est, amelyen a mesterséges intelligencia, a deep learning és a vezetéstámogató eszközök fejlesztéséről ad elő az egyetem ipari partnere.

2024. március 12-én 17:00 órától a BME „Q” épületében (QAF16) tartja következő Szakmai Estjét a PARIPA Program („Partnerségben az iparral – hallgatói képzési és ösztöndíjprogram”).

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék vállalati partnerekkel közösen alapított ösztöndíjprogramjának soron következő rendezvényén Kiss András Károly, a Continental vállalat Product Ownere és AI Data Engineerje lesz az előadó. A szakmai program témája a nagy mennyiségű adatelemzés, a deep learning, a mesterséges intelligencia tanításának kihívásai lesznek, mindezt a vezetéstámogató rendszerek és az önvezető autók kontextusában.

A világ számos technológiai vállalata – köztük a Continental járműflottája is azon dolgozik, hogy „feltérképezze” a Földet: az autók a világ öt kontinensén szenzorok segítségével folyamatosan rögzítik, adatokat gyűjtenek a külvilágról, vagyis a különböző útszakaszokról, városokról, épületekről stb. A kamera-, lidar- és radarfelvételeket, vagyis nagyságát tekintve petabájtokban mérhető nyers adathalmazt észak-amerikai, indiai és európai adatközpontokban tárolják. A felvételeket az autonóm vezetési rendszerek kidolgozásához, fejlesztéséhez és működtetéséhez használják fel.

A felvételeket előbb képekre bontják a szakemberek, majd kiválasztják a funkciók szempontjából releváns jeleneteket és forgalmi szituációkat. Az adatokat a deep learning során használják fel, az adat ugyanis a deep learningben a kiindulópontja minden vezetéstámogató funkció fejlesztésének. Az adatok mennyisége, minősége és eloszlása jelentősen befolyásolja az algoritmus eredményességét. Ám hogyan jön ez össze az önvezető autókkal? Vagy éppen a mesterséges intelligenciával?

Erre adja meg a választ a Szakmai Est előadója, Kiss András Károly, aki a Continentalnál a mesterséges intelligencia tanításához használt adatok menedzsmentjére és tárolására használt terméket fejlesztő csapat munkájáért felelős szakember.

 

Előadás címe: Videókból önvezető autó - kulisszatitkok a Continentalnál zajló mesterséges intelligencia fejlesztés adatfeldolgozási kihívásairól

Előadó: Kiss András Károly (AI Data Engineer, Continental Autonomous Mobility Hungary)

Időpont: 2024. március 12. (kedd) 17:00

Helyszín: BME „Q” épület – QAF16

 

Regisztráció:

Az előadáson való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs határidő: 2024. március 11.

„A PARIPA kezdeményezéssel egy olyan programot hoztunk létre a tanszékünkön, amely segít közelebb hozni egymáshoz az egyetemet és az ipart. A program hallgatói már korán magukba szívhatják a céges kompetenciákat és munkakultúrát, és olyat tanulhatnak, amit az egyetemen nem. Persze a hatás kölcsönös: a partnercégeink is olyan plusztudáshoz jutnak, amivel növelni tudják a versenyképességüket. A mostani, immáron 15. alkalommal megtartott, mindenki számára nyitott szakmai program célja a tudásátadás. Emellett az is, hogy közelítsük az egyetem és az ipar szemléletét, ugyanis a megoldandó szakmai problémáink ugyanazok, az ügyfeleink pedig a céges partnerek, őket kell megnyernünk az együttműködésre, és tanulni tőlük, amennyit csak lehet” – osztotta meg a közelgő program kapcsán Simon Vilmos, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének egyetemi docense, a PARIPA program igazgatója.

 

TZS-KJ

Fotók forrása: BME VIK PARIPA Program, pixabay.com