Átadták a József Nádor-díjakat a Műegyetemen

Ünnepélyes keretek között megkoszorúzták József nádor mellszobrát. A legkiválóbb hallgatóknak a József Nádor-díjakat Habsburg-Lotaringiai József Albrecht adta át.

Több mint negyedszázados hagyomány a Műegyetemen József nádor, a BME korábbi névadója és társalapítója mellszobrának megkoszorúzása. Az idei bensőséges hangulatú megemlékezésen Habsburg-Lotaringiai József Albrecht főherceg a család, míg Czigány Tibor rektor, Pálfalvi András kancellárhelyettes és Radácsi Kristóf, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) elnöke a Műegyetem képviseletében helyeztek el koszorút a BME központi épületében József nádor mellszobránál. Az ünnepségen részt vettek a rektorhelyettesek, a dékánok, valamint a 2024-ben József Nádor-díjjal kitüntetett hallgatók.

Czigány Tibor rektor köszöntőjében elmondta, hogy ma egyetemünk egykori névadójára, József nádorra emlékezünk, aki, mint tudjuk, a „legmagyarabb Habsburg” volt. „Ezért is megtiszteltetés, hogy a Habsburg család minden évben képviselteti magát az ünnepségen, és átadja az elismeréseket a nyolc kar egy-egy kiemelkedő hallgatójának, akik a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat a legmagasabb pontszámmal nyerték el. Vagyis mind a tanulmányaikban, mind pedig a közösségi munkájukban prominensek. Ebben a tanévben megkapni a díjat különösen értékes, hiszen a Műegyetem újabb, immáron negyedik Nobel-díjasával büszkélkedhet. Legyenek Önök Krausz Ferenc méltó utódjai.” A rektor örömmel jelentette be, hogy kormányzati kezdeményezésre megkezdődtek a József nádor születésének 250. évfordulójára rendezendő jubileumi év (2026) előkészületei. „A BME Levéltár munkatársai révén intézményünk is részt vesz a jubileumi év előkészítésében, amelynek során kiadványok, konferenciák és kiállítások megszervezése várható. Mivel a nádor tevékenysége jószerével minden, a saját korában meghatározó mérnöki tevékenységet befolyásolt – legyen szó folyószabályozásról, útépítésről, vasúti fejlesztésekről –, a Műegyetem tanszékein meglévő technika- és szakmatörténeti tudás bevonása is fontos az emlékév eseményei során. A jubileum és előkészületei a következő két évben a hazai nyilvánosságban is nagyobb figyelmet kapnak majd” - osztotta mega közeljövő terveiről Czigány Tibor.

„Kedves hallgatók, kedves legjobb hallgatók! Családom, és József nádor utódai nevében szeretnék gratulálni nektek az akadémiai teljesítményeitekhez. József nádor, aki az egyetem társalapítója volt, úgy vélte, hogy a jó oktatás lehetőségeket teremt az emberek számára. A ma kitüntetett hallgatók sikerei azt mutatják, hogy elszántak és szorgalmasok. Nem kétlem, hogy ki fogjátok használni a jövőben adódó lehetőségeket, és ezek a sikerek bebizonyítják, hogy helyes volt József nádor és társalapítóinak látomása e nagyszerű egyetem megalapításakor”- fejtette ki a fiataloknak intézett beszédében a főherceg.

József nádornak három feleségétől öt gyermeke maradt életben (további három kiskorában meghalt). Első felesége Alexandra Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő volt, másodszor Hermina Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym-i hercegnőt vezette oltár elé (tőle született István fia, aki Magyarország utolsó nádora volt 1847-1848-ban). Harmadik házasságát Mária Dorottya württembergi hercegnővel kötötte, ebből a frigyből származik Habsburg Mihály dédnagyapja, József Károly Lajos főherceg, aki 1869-1905-ig a Magyar Királyi Honvédség főparancsnokaként szolgált.

2022. óta az ünnepségeken a család képviseletét Habsburg Mihály unokaöccsei, Habsburg-Lotaringiai József és Habsburg-Lotaringiai Pál látják el.

A hagyományokhoz híven József Nádor-díjat ítélnek oda az egyes karokon azoknak a hallgatóknak, akik a legmagasabb pontszámot érik el a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj elnyerésére kiírt pályázati felhíváson. Az emlékérmet és az az oklevelet a díjazottak Habsburg-Lotaringiai József Albrecht főhercegtől vették át.

A hallgatóknak Radácsi Kristóf, az EHK elnöke is gratulált. Elmondta, hogy az Egyetemi Hallgatói Képviselet kiemelten kezeli a szakmai és tudományos ösztöndíjakat, amelyekre évről évre nő a jelentkezők száma. Radácsi Kristóf köszönetét fejezte ki az egyetem vezetésének az alkotás körülményeinek megteremtéséért, amely nélkül az intézmény nem lehetne ilyen sikeres.

Az ünnepség levezetője Mozsár Eszter, a Rektori Kabinet ügyvivő szakértője volt.

 

A József Nádor-díj kitüntetettjei 2024-ben:

 

Gazda Fanni

Építőmérnöki Kar

Dobák Dávid

Gépészmérnöki Kar

Almádi Gergő

Építészmérnöki Kar

Horváth Ádám

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Juhász Kristóf Péter

Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Hegyi Patrik Zsolt

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

Csépányi István

Természettudományi Kar

Pólik Ádám

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

 
 

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Geberle B.