A Széchenyi-díj átadása a nemzeti ünnep alkalmából

Józsa János akadémikust, a BME volt rektorát Széchenyi-díjjal tüntette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök.

„Megmaradásunk nem magától értetődő, ezért tenni kellett és tennünk kell, a jog eszközeivel, a kultúra vívmányaival, a tudomány eredményeivel” – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán csütörtökön az Országházban.

Széchenyi-díjban részesült Józsa János vízépítő mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, rector emeritus, egyetemi tanár a víztudomány területén elért, nemzetközileg is jelentős kutatási eredményei, valamint kiemelkedő oktatás- és tudományszervezői munkája, illetve a kutatói utánpótlás nevelésében folytatott iskolateremtő tevékenysége elismeréseként. Józsa János 2015-től és 2021-ig volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Fotó: Philip János

Széchenyi-díjat kapott a Zrínyi Miklós, a BME 2004 és 2008 közötti tudományos és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. Zrínyi Miklós vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus értékes tudományos pályafutása, a mágneses nanorészecskék által irányítható gélrendszerek tudományágának megteremtése, a polimergélek kutatásában elért eredményei, széles körű nemzetközi együttműködések kialakításával végzett kutatói, egyetemi oktatói és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként részesült a díjban.

 

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából műegyetemi munkatársaknak átadott további kitüntetésekről részletes hírben számol be a bme.hu március 18-án.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság