Újból BME-s építészmérnök kapott Kotsis Iván-érmet

Műegyetemi építészmérnök alkotói, tervezői és oktatói munkásságát a „szakma fair play-díjának” is tartott elismeréssel tüntették ki.

2023. december 13-án Kotsis Iván születésének évfordulójára emlékezve adták át a róla elnevezett érmet a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) dísztermében. Az idei díjazott Vincze László DLA, a BME Építészmérnök Kar (BME ÉPK) Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi docense.

 

Kotsis Iván-érem

Az elismerést a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) 1989-ben hozta létre a díj névadója, Kotsis Iván - Ybl-díjas magyar építész, építészettörténész, a műszaki tudományok doktora, a Műegyetem egykori oktatója, díszdoktora, szakmájában a modernizmus iránt elkötelezett szakember - tanítványai és munkássága előtt tisztelgők javaslatára.

A „szakma fair play-díjaként” is számon tartott kitüntetésjelképezi a névadónak az életművével is hitelesített felfogását az etikai alapon álló, építészeti alázattal folytatott szakmagyakorlásról, valamint a magas színvonalú oktatás elismeréséről. A díjat szakmai kuratórium javaslata alapján minden évben egy alkalommal adományozzák oda a névadójához hasonlóan oktatóként és tervező építészként is egyaránt kiemelkedő minőségben tevékenykedő, alkotó szakmabelieknek.

Egy évvel korábban is műegyetemi oktató kapta az elismerést: 2022-ben Sugár Péter építész, a BME ÉPK Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi tanára, aki a magyar építészet kategóriában Prima Primissima díjban is részesült.

Vincze László Ybl-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Építész osztályának tagja. Már a pályája kezdetén kitűnt elmélyült összművészeti és építészeti gondolkodásával, későbbi munkáira mindvégig az erős vizualitás és a hangsúlyos elméleti háttér kettőssége volt jellemző. A Műegyetemen végezte az építészmérnök képzést, hallgatóként az 1980-as években a budapesti kortárs művészeti élet egyik fontos színtere, a legendás Kiállítási Kör szervezője volt. Egyetemi tanulmányai mellett szcenikai asszisztensként vett részt MAFILM koprodukciókban (például Jeles András: Gyermekjátékok című filmjénél volt F. Kovács Attila szcenikai munkatársa). 1983-ban diplomázott, pályamunkáját Diploma-díjjal tüntették ki. Az egyetem elvégzése után Janáky István és Makovecz Imre műtermeiben mélyítette szakma tudását. Saját építészeti irodáját művészettörténész, művészeti manager feleségével alapította meg. 2002-től főállású oktatóként dolgozik a BME ÉPK-n, 2006-ban szerezte meg egyetemi docensi kinevezését.

Vincze László oktatóként, építészmérnök szakemberként elkötelezett híve annak, hogy az építészet értékeit mások számára is közvetítse. Aktívan részt vesz a közéletben, hallatja hangját a társadalom számára kiemelten fontos építészeti kérdésekben. Grafikai munkáin visszaköszönnek az építészet spirituális természetéről alkotott gondolatai. 1996-ban építészeti munkásságát Ybl-díjjal jutalmazták, 2000-ben monográfia jelent meg róla (Kijárat Kiadó). 1999-ben egy csobánkai családi ház tervével az „Év családi háza” fődíjat nyerte el. 2001-ben Nagy Tamás építésszel közösen képviselték hazánkat Svédországban a malmöi European Village kiállításon az általuk tervezett két lakóépülettel.

Vincze László rajzai

A díjazottról szóló laudációban Nagy Márton DLA, a BME ÉPK Lakóépülettervezési Tanszék tanszékvezető egyetemi docense azt vallja, hogy Vincze László „igazi ’építész-mester’, aki amellett, hogy konzultál a hallgatóival, beszélgetésekkel, nyári építőtáborokkal vonja be őket a szakma szépségeibe és nehézségeibe, felemelő és ellentmondásos helyzeteibe. Példakép hallgatóknak, építészeknek, és nekünk, kollégáinak is. Fiatal konzulensként gyakran ültem mellé a tanszéki értekezleteken. Laci sokszor végigrajzolta ezeket az alkalmakat. A skiccfüzeteibe készített rajzok az egyetem falai közül mesebeli világokba repítettek. Sokszor azon kaptam magam, hogy nem is figyelek oda a tanszéket érintő témákra, csak az illusztrációk születését figyelem. Így könnyű, gondoltam azokra a szerencsés hallgatókra, akik ilyen rajzok felett beszélgetve érkeznek meg a képzelet és az építészet világába. Laci az álmok, a képzelet világában, és a valóság pragmatikus megoldásokért ordító helyzeteiben egyszerre képes jelen lenni”. A műegyetemi tanszékvezető egy Vincze Lászlótól származó idézettel is szemléltette pályatársa hitvallását: „Mi a korszerűség? Az építészet esztétikáját egyre inkább a társadalmi felelősség, a szociális érzékenység, az etika formálja. Ez a korszerűség.” (Részlet az Építőművészeti Doktori Iskola jubileumi kötetéből.)

 

 

TZS-KJ

Fotó forrása: Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ)