Szily Alinka Márta atomfizikus kitüntetése

A Műegyetem egykori rektorainak dédunokája, illetve unokája a nemzeti ünnep alkalmából magas állami kitüntetést vett át Sao Paulo-ban.

Szily Alinka, id. Szily Kálmán és ifj. Szily Kálmán műegyetemi rektorok dédunokája illetve unokája, Sao Paulo-ban, a március 15-i ünnepség alkalmából vette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést (az ünnepség képei a konzulátus Facebook oldalán itt nézhetők meg).

Szily Alinka Márta atommagfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a São Pauló-i Egyetem Fizikai Intézetének nyugalmazott professzora, a Brazíliai Magyar Professzorok Baráti Körének alapító tagja, kiemelkedő kutatói pályája, valamint a  brazíliai magyar tudományos és közösségi életben betöltött meghatározó szerepe elismeréseként részesült a kitüntetésben.

A Szily család és a Műegyetem kapcsolata az elmúlt években sem szakadt meg. 2022-ben Szily Ádám az egyetemnek ajándékozta azt a Sevre-vázát, amelyet dédapja a magyar kormány képviselőjeként kapott az 1875-ös párizsi nemzetközi méteregyezmény tárgyalásaikor.

Józsa János rektorként a Brazíliában élő magyarok 2019 novemberi találkozóján mondott beszédet 1956 műegyetemi hőseire is emlékezve, és Szily Alinka Márta atomfizikussal is találkozott.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság