Kapcsolatépítés a jövő műegyetemistáival

A BME oktatói folyamatos kapcsolattartásra törekszenek a középiskolás diákokkal. Nemcsak a campuson szerveznek pályaorientációs programokat, hanem a középiskolában is.

A felsőoktatási jelentkezési határidő után sem csökkent a Műegyetem középiskolai diákokat célzó aktivitása. A HVG 2024-es középiskolai rangsora szerint az ország második legjobb gimnáziuma, a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium 27 diákja tett látogatást a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékén. A háromórás program keretében a diákok interaktív előadások során megtudhatták például, hogy hekkelhető-e egy autó, egy balesetnél miként elemzik szimulációs szoftverekkel a szakértők a kiváltó okokat, vagy hogy milyen eszközökkel érzékeli a környezetét egy önvezető jármű. A látogatók gyakorlati bemutatók alkalmával ismerkedhettek meg a hidrogén tüzelőanyagcellás meghajtással és a lézersugaras 3D fémnyomtatással. A középiskolásoknak egyaránt tetszett a program elméleti és gyakorlati része is, volt, aki már 11.- esként elhatározta, hogy a BME-re fog jelentkezni. A csoportot kísérő pedagógus, Prokopp Erzsébet informatika szakos tanár így foglalta ősze élményeit: „Pedagógusként az a benyomásom, hogy abszolúte gondolatébresztő volt és segíti, hogy milyen irányban, hova képzeljék el magukat a diákok, mind tanulás, mind később a munka szempontjából. Nagyon gyakorlatias és érdekes is volt, így nagyon örülök, hogy eljöhettünk. A diákoknak például rendkívül tetszett a karambol szimuláció, ami igazán látványos volt, de ugyanígy a hidrogénmotor vagy a 3D lézernyomtató is érdekes volt. Izgalmas kis szeleteket láthattunk, nagyon köszönjük!” Szalay Zsolt tanszékvezető az Eötvös Gimnázium látogatása kapcsán megjegyezte: Mindig nagy öröm számunkra amikor középiskolások érkeznek, hiszen különleges lehetőség, ha a jövő generációját inspirálhatjuk vagy a látókörüket bővíthetjük. A program megvalósításában a tanszék számos oktatója, munkatársa, Bán KrisztiánKazár TamásVida GáborSzalai MátyásFodor KárolyCserni Márton és Varga Ferenc László vett részt.

Az önvezető járművekkel összefüggésben bemutatott fejlesztésekhez kapcsolódó kutatást az Európai Unió támogatta az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00002) keretében.

A Műegyetem nemcsak a campuson tartott programokkal szólítja meg a középiskolásokat, hanem középiskolákban is rendszeresen szervez pályaorientációs előadásokat, programokat. Fenes Tamás BME Építészmérnöki Kar Urbanisztikai Tanszékének adjunktusa a székesfehérvári Jáky József Technikum magasépítő technikus diákjainak tartott előadást, ahol bemutatta az építészmérnök képzés keretein belül választható szakirányokat, elsajátítandó tantárgyakat, az egyetemi életet. Külön kitért a diákoknak szervezett nyári szakmai programokra, workshopokra. Az együttműködés a Fejér Vármegyei Építészek Kamarájának elnöke, Karé Krisztián kezdeményezésére jött létre, aki elmondta: „Nagyon fontosnak tartom az új építész szakemberek, a szakmai „utánpótlás” képzését. Ennek Fejér vármegyei alappillére a Jáky József Technikum. Mivel diákként mindkét intézmény, a Jáky és a BME padjait is koptattam, egyértelmű volt számomra a két szaktanár összekapcsolása és az együttműködés kezdeményezése.”

Kiss Zsolt építész tanár elmondta. „Diákjaink a magasépítő technikus szakma elsajátítása után elsősorban építészmérnöki és építőmérnöki képzés keretein belül szerezhetnek diplomát. Fenes Tamás építész előadása nagyon színvonalas és érdekes volt. Tanulóink így közelebbi képet kaphattak az egyetemi képzésről és megalapozottabb döntést hozhatnak a továbbtanulás ügyében.”

„Szívesen tettem eleget tanár kollégám meghívásának, ez számunkra is egy jó lehetőség. A BME a legpatinásabb hazai építészképzést nyújtja, mely követelményeinek teljesítéséhez jó alapot ad a technikumi képzés. Nosztalgiával emlékszem a Jákyra, hiszen jómagam is itt érettségiztem, itt tanultam meg a szakma alapjait sok évvel ezelőtt. A diákok nagyon érdeklődtek, az előadás után sok kérdést kaptam, remélem, hogy hamarosan a BME-n újra találkozunk – mondta el az előadás után Fenes Tamás.

A látogatás a „Lányok a középpontban - Komplex középiskolai pályaorientációs és szakmai programok a Műegyetemen” című NTP-STEM-23-0015 pályázat keretében valósult meg.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: BME KJK