Lehetőségek és kihívások találkoztak a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén

Szakmai programokban gazdag, látogatói létszámban erős rendezvény volt a tavaszi állásmustra a BME-n.

A teljes műegyetemi kampuszon, immáron 2 épületben, 127 kiállító és több mint 1500 rész- és teljes munkaidős állásajánlat, gyakornoki pozíció, szakmai gyakorlati lehetőség és ösztöndíjprogramok várták azt a közel 15.000 érdeklődőt, akik ellátogattak az 55. Műegyetemi Állásbörzére 2024. március 26-27-én.

A kétnapos eseményt Bihari Péter oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki köszöntő beszédében kiemelte, hogy „a Műegyetemi Állásbörze egy olyan esemény, ahol a lehetőségek és a kihívások, a jelen és a jövő találkozik”. Hangsúlyozta azt is, hogy a Műegyetem nagy gondot fordít arra, hogy megismertesse a hallgatóit azokkal a cégekkel, amelyek leendő foglalkoztatóik lesznek. Fontos ez a kapcsolat, ugyanis a börze kiállítói elhozzák és megmutatják azokat a kihívásokat, amelyekkel a fiatalok a munkaerőpiacra kilépve fognak találkozni. Nagyszámban vannak olyan kiállítói standok, ahol a vállalatot olyan kolléga képviseli, aki korábban műegyetemi hallgatóként maga is az álláslehetőségeket kutatta ezen a rendezvényen. Több felmérés, köztük a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) is igazolta, hogy műegyetemi diplomával a zsebükben a pályakezdőknek könnyen és gyorsan sikerült elhelyezkedniük a munkaerőpiacon.

(Bihari Péter köszöntőbeszédének felvétele a Keress jól! YouTube-csatornánk megtekinthető.)

A bme.hu egy korábbi tudósításában beszámolt a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb, 2023-as felméréséről, amelyben az egyetemi diplomával rendelkezők elhelyezkedési statisztikáit vették górcső alá. A felmérésben többek között vizsgálták a műegyetemi oklevéllel rendelkezők munkaerőpiaci esélyeit. Az eredmények szerint gyors elhelyezkedésre és messze átlagon felüli jövedelemre számíthatnak a BME diplomát szerzők.

A börzés álláskínálat nemcsak a BME fő profilját jelentő műszaki, mérnöki, természettudományi és informatikai területekre korlátozódott, a kiállítók számos pozíciót kínáltak gazdasági, pénzügyi, humán erőforrás, tanácsadói témákban, a gyártás és termelés, az értékesítés területén, és akadt lehetőség a fizikai munkavégzés iránt érdeklődőknek is.

„Látogatói és kiállítói létszámban is erős volt a tavaszi rendezvény. Az álláskeresők alapos felkészültségét a cégek is megerősítették: több partner is jelezte, hogy olyan ígéretes jelöltekkel találkoztak, akiket már a börzét követő héten személyes interjúra várnak” – értékelte a tavaszi állásmustra sikereit Németh Ákos, a Műegyetemi Állásbörzét életre hívó BME Értékesítési Szolgáltatási Igazgatóság (BME ÉSZI) vezetője.

A programkínálat idén még színesebb volt: „a konkrét pozíciókon túl a karrierválasztást és pályaorientációt segítő programokkal vártuk a kezdő és már tapasztalattal rendelkező érdeklődőket. Már a Felkészítő Napok tréningjein és workshopjain megalapoztuk az éles helyzeteket, megágyaztunk az állásinterjúknak. A helyszínen a konkrét álláslehetőségeken túl vállalati bemutatókon és előadásokon is tájékozódhattak a látogatók. Helyben felcsendült a mindig aktuális információkat közlő börze rádió, és útközben, ráhangolódásként a Keress jól! podcastcsatorna adásai is a börzézőket segítették. A legújabb podcast évadban a toborzást jártuk körbe, és a partnercégek közreműködésével kerestük a legjobb kiválasztási gyakorlatokat” – emelt ki néhány példát a látogatókat váró elemekből Németh Ákos.

Munka és magánélet kéz a kézben – Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a Műegyetemi Állásbörzén

Az állásmustra első napján a Családbarát Magyarország Központ standjánál tartott sajtótájékoztatót Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára.

Tájékoztatójában hangsúlyozta, a fiatalok egyre inkább keresik azokat a lehetőségeket, ahol a munkavégzés mellett is minél több időt tudnak a családjukkal tölteni. Az államtitkár több fiatalokat segítő intézkedést kiemelt, egyebek mellett az otthonteremtés támogatását, a családok anyagi biztonságának elősegítését vagy a családi adókedvezmény lehetőségét. Mindezek mellett fontosnak tartotta a családok „testi-lelki-szellemi egészségének” előmozdítását és megőrzését, a munka és a magánélet közötti minőségi kapcsolatot, és ezek egyensúlyát.

A Műegyetemi Állásbörze évek óta egy komplex, a karrierválasztást elősegítő szakmai rendezvény, ahol a munkaerőpiac keresleti és kínálati szereplői koncentráltan, személyesen is találkozhatnak. Szervezői részről folyamatosan arra törekszünk, hogy új programelemekkel, a látogatói és a kiállítói oldal közös támogatásával járuljunk hozzá az egyéni és a munkáltatói sikerélményekhez. A rendezvény mérete és jelentősége miatt úgy döntöttünk, hogy ezt a befolyást társadalmi érdekek szolgálatába állítjuk: a börze első napján önkéntes véradásra is vártuk a látogatókat” – osztotta meg Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy a tavaszi eseményt ez alkalommal is egy munkaerőpiachoz kapcsolódó szakmai kutatással kötötték egybe: az aktuális toborzási trendeket, köztük a munkaadók preferenciáit és a munkavállalók felkészültségét vizsgálták a több mint 400 munkavállaló bevonásával készült a legfrissebb Műegyetemi Állásbörze kutatásban. (A felmérés eredményeiről a bme.hu az alábbi összefoglalóban tudósított – szerk.)

Orbán Balázs elárulta azt is, hogy a tavaszi rendezvény kiértékelése után már hozzá is fognak az őszi állásmustra előkészítéséhez.

 

Az 56. Műegyetemi Állásbörze tervezett időpontja: 2024. október 8-9.

 

Ajánlott linkek és további információk:

Műegyetemi Állásbörze honlap: www.muegyetemiallasborze.hu

Műegyetemi Állásbörze Facebook-oldal: https://www.facebook.com/muegyetemiallasborze

Műegyetemi Állásbörze Instagram: https://www.instagram.com/muegyetemiallasborze/

A szervezés operatív részét bonyolító MŰHASZ Linkedin-oldala: https://www.linkedin.com/company/muhasz/

Keress jól! podcastcsatorna elérhetősége: https://spotifyanchor-web.app.link/e/eLn8UBsqQxb

Keress jól! blog: www.keressjol.hu

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Geberle B. és kormany.hu