17 célkitűzés egy jobb világért – 5. Nemek közötti egyenlőség

A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célt, amely jobbá teheti a világot.

Ez alkalommal az 5. Nemek közötti egyenlőség céllal foglalkozunk részletesebben, melynek lényege:

Elérni a nemek közötti egyenlőséget és segíteni minden nő és lány felemelkedését.

Állj ki a nemi alapú megkülönböztetés és az erőszak ellen!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elkötelezett munkavállalói és hallgatói esélyegyenlőségének biztosítása iránt. Ennek a kötelezettségvállalásnak megvalósításaként a BME 2021 júliusában tette közzé Esélyegyenlőségi Tervét. Az esélyegyenlőség értékeit támasztja alá az Intézményi Fejlesztési Terv (2021-2025), és a 2021. júliusi beiktatást követően hatályba lépő Rektori Programban is kulcsfontosságú szerepet töltenek be. 2021 októberében a meglévő egyetemi szabályozási kerettel, valamint a nemzeti és európai szakpolitikákkal összhangban kidolgozott Nemek Közötti Egyenlőségi Terv (BME GEP) tovább erősíti az egyetem elkötelezettségét a befogadó intézményi kultúra és a nemi alapú megkülönböztetés elleni küzdelem iránt.

A BME Nemek Közötti Egyenlőségi Terve (GEP) által meghatározott egyik legfontosabb beavatkozási terület a "Munka és magánélet egyensúlyának támogatása", melynek részcéljai "A munkakötelezettségek hozzáigazítása a gyermekgondozási feladatokhoz", "Családbarát egyetemi infrastruktúra és szolgáltatások biztosítása", valamint "A munkavállalók anyasági/apasági szabadságot követő visszailleszkedésének támogatása".

A Műegyetem, mint az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) tagja, aktívan részt vesz a szövetség nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó munkacsoportjában, az EELISA InnoCore WP1 projektben és a CESAER EDI munkacsoportban. A közös munka számos területen megvalósul: adatgyűjtés, kvalitatív felmérés, nemzetközi jó gyakorlatok cseréje, és tudásmegosztófórumok szervezése.

A BME fogadóállomásként már a kezdetektől minden évben részt vesz a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) által 2012-ben indított, lányoknak szóló országos pályaorientációs programsorozatban. A Lányok Napja kezdeményezés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok megismerhessék a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek, a technológiai vállalatok szakmai-képzési lehetőségeit, a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területekhez közel álló képzéseket és karrierlehetőségeket. Az országos és műegyetemi kezdeményezésű pályaorientációs tevékenységeknek is köszönhetően a női hallgatók aránya fokozatosan bővül minden képzési területen, és a BME-n tanuló hallgatók között a nők aránya 2021-re meghaladta a 34%-ot.

A nők megbecsültségének fontosságát hangsúlyozva 2020 márciusában, az első női mérnökdiploma átadásának 100. évfordulóján, egyúttal Pécsi Eszter március 08-i születésnapját ünnepelve a Műegyetem Központi épületének 1. emeleti 95-ös terme a méltán híres egykori tanítvány nevét kapta. Szintén Pécsi Eszterről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó tanári díjat alapított 2022-ben a BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány. Ezzel ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját, illetve elismerésben részesíti azokat a kiemelkedő középiskolai tanárokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében. Szintén a nemek közötti egyenlőség fontosságára mutatott rá a BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) egykori hallgatói által alapított girls can scan kollektíva az Építész Szakkollégiummal, a Pro Progressio Alapítvánnyal és az EELISA-val közös 2024. március 08-ára szervezett szimbolikus szoboravatás eseménye. A kezdeményezés célja a női mérnökök és tudósok teljesítményének ünneplése és figyelemfelhívás a női életpályáknak a campus területén emléket állító, köztéri alkotások hiányára.

A BME Tehetségsegítő Tanács a Rektori Kabinet támogatásával 2022-ben indította útjára a „Vissza a Tudományba!” programot, amellyel anyagilag és szakmai mentoringgal is segíti a felhívásra sikeresen pályázó, kisgyermeket nevelő műegyetemi oktatókat. Az első évben öt támogatott vett részt a programban, amelynek során összesen 10 db Q1 minőségű cikkük jelent meg és néhány egyéb publikáció készült. Az első próbálkozás sikerein felbuzdulva a 2023-as ciklusban is indult a pályázat, amire már jóval többen jelentkeztek: 12 ösztöndíjassal fut jelenleg a program, és bár az egyéves ciklus még nem zárult le, már eddig is mintegy féltucatnyi cikk került elfogadásra vagy jelent meg, emellett született egy monográfia, és több egyéb publikáció is készült. A 2024-ben induló ciklusra a beadási határidő a közelmúltban járt le, jelenleg a pályázatok zsűrizése zajlik.

2023-ban több egyéb területen is előrelépés következett be: megkezdődött a babacsomag osztása, a pelenkázók felszerelése a K és Q épületben, valamint elkészült a BME Családbarát Közösségi Tér az E épületben, melynek átadására Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár jelenlétében 2023. szeptember 12-én, a ”Műszakváltó – Munka és magánélet egyensúlya a BME-n” című egésznapos munkavállalói nap keretén belül került sor. Az E épület földszintjén található, akadálymentesen megközelíthető BME Családbarát Közösségi Tér alapvető célja, hogy baba- és gyerekbarát helyszínt biztosítson azon BME-s kisgyermekes szülők számára, akik a gyermekgondozás ideje alatt részidőben dolgoznak, konzultációkat, megbeszéléseket bonyolítanak le, illetve egy-egy egyetemi órát, esetleg kurzust már a gyermekgondozás mellett is megtartanak, így segítve az ő fokozatos visszatérésüket az egyetemünk kötelékeibe és a munka világába. A helyiség nyitva áll a kisgyermeket vállaló egyetemi hallgatók, doktoranduszok számára is. A többfunkciós tér a pelenkázó helyiség mellett szoptatós helyiséget, teakonyhát is magába foglal, lehetővé téve a tápszer vagy bébiétel melegítését.

 

Az előzőekben vázolt törekvéseinek elismeréseként a BME 2023. októberében elnyerte a Családbarát Munkahely díjat és címet.

 

Az SDG kifejezés a Sustainable Development Goals rövidítése, azaz a világ vezetői által a 2015-ös ENSZ csúcstalálkozón elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt jelenti, amely meghatározza a fejlődés új, egyetemes irányait. A ma induló „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük a 17 fenntartható fejlődési célt és bemutatjuk, hogy a BME saját lehetőségein belül mit tesz adott cél megvalósítása érdekében. A fejlődési célokkal a BME kampusz 3 legforgalmasabb épületének (E, K, Q) bejáratánál elhelyezett táblák segítségével játékosan is ismerkedhetnek az érdeklődők. A témában további tájékozódási lehetőséget nyújt a BME GreenHub elnevezésű Facebook csoporthoz való csatlakozás, valamint a BME központi honlapján elérhető BME a Fenntarthatóságért felületen elérhető információ

 

KK (BME a Fenntarthatóságért Munkacsoport)