Ha Lányok napja, akkor Műegyetem

Április 25-én ismét érdekes programokkal várja a Műegyetem a természet- és mérnöktudományok iránt érdeklődő lányokat.

Lányok Napja egy országos pályaorientációs program diáklányok részére, amit a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2012 óta minden évben megszervez. Célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok megismerhessék a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek, a technológiai vállalatok szakmai-képzési lehetőségeit, a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területekhez közel álló képzéseket és karrierlehetőségeket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) fogadóhelyként már a kezdetektől csatlakozott a rendezvényhez. Interaktív programjaival igyekszik a tudományok világát izgalmas és vonzó karrierlehetőségként bemutatni az ide látogató felső tagozatos általános és középiskolás lányok számára.

A BME Építőmérnöki Kar Építsd, szépítsd a világot! programjának keretében megtapasztalható, hogy „Egy csipet cement, egy marék kavics” segítségével mi mindent lehet betonból készíteni, illetve (Híd)Ász lányokat hív terepi kirándulásra a Petőfi hídhoz.

Itt a lányok megismerhetik a híd történetét, szerkezetét, és belépve a híd alatti kezelőjárdára Budapest egyik emblematikus építményét egy különleges, kevesek által látogatott helyről is megszemlélhetik.

A BME Gépészmérnöki Kar programjain többek közt kiderül, milyen hatással

van a klímaváltozás a mindennapi életünkre, és megtudhatjuk hogyan süllyedt el a Titanic (anyagtudományi szemszögből), továbbá megismerkedhetnek napjaink csodaanyagával, a polimer kompozittal is.

A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara is több érdekes programmal várja a lányokat. A laborbemutatók között alkalmuk lesz megismerkedni az innovatív gyógyszeripari technológiákkal éppúgy, mint a biotechnológia alkalmazásával a kozmetikai iparban. Tájékoztatást kapnak arról is, mivel foglalkozik az egészségügyi mérnök, vagy a környezet mérnök.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara bepillantást enged high-tech laborjaiba. Kiderül hogyan helyezhető át a Rubik-kocka a kiterjesztett valóságba, és mi mindent ki tud szűrni a mesterséges intelligencia csak a hangunkból, akár telefonon keresztül is. Választ kaphatunk arra is, hogy milyen mérnöki találmányok segítik az orvosi vizsgálatokat.

A diákok a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon több érdekes előadást hallgathatnak meg, például „Így alakíthatod a közlekedés jövőjét – a vasúttól a logisztikán át a légiforgalmi irányításig” vagy „A közlekedés jövője – az önvezető autóktól a drónos baleseti helyszínelésig” címmel. Az érdeklődök szimulátoron kipróbálhatják a vasúti közlekedés irányítását is.   

A BME Természettudományi Karának oktatói is több  különleges előadással várják az érdeklődőket. Az egyik izgalmas előadáson például kiderül, hogy szellemi sport-e a biliárdozás? A diákok a BME Oktatóreaktorán kívül a kar több laboratóriumába, köztük a   - Mágneses Rezonanciás Képalkotó Laboratóriumba is ellátogathatnak.

Az idei program újdonsága lesz a  R épületben a II. emeleti ÉSZI Külső termében bemutatkozó „Okosdoboz”, amelyen az "Irány a BME!" oldal azok számára készült, akiket már komolyan foglalkoztat a továbbtanulás gondolata, vagy nemrég kezdték tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intézményben.

A programon való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Az egyes előadásokra, bemutatókra a Lányok Napja kezdeményezés honlapján regisztrálhatnak az érdeklődők. A program résztvevői emléklapot kapnak a rendezvényen való részvételről.

 

A 2024. április 25-i programok teljes listája itt érhető el.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fontosnak tartja a nők műszaki és természettudományos pályaválasztását, ösztönzi szerepvállalásukat a tudományos életben, kutatásokban és publikációkban. Ennek tanúbizonysága a BME Gender Equality Plan 2022-2025 (BME GEP), magyarul Nemek Közötti Egyenlőségi Terv 2022-2025 dokumentum kiadása, melyet hosszas előkészületeket követően 2021 decemberében fogadott el a Műegyetem Szenátusa. 

Az országos és műegyetemi kezdeményezésű pályaorientációs tevékenységeknek is köszönhetően a női hallgatók aránya fokozatosan bővül minden képzési területen, és a BME-n tanuló hallgatók között a nők aránya 2021-re meghaladta a 34%-ot (34,11%).

 

Hasznos információk, ajánlók:

Minden a felvételiről: https://felvi.bme.hu/

Mérnöklányok a családban: 

felhívás

Milyen mérnök legyek?

Ahol kevesebb lány van a BME-n.. Változtass!

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Geberle B.,  SPOT