Krausz Ferenc és Matolcsy György köszöntötte a Műegyetem új doktorait

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a Műegyetem Neumann professzori címét, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a BME Díszpolgári kitüntetését vette át az egyetem rektorától.

Czigány Tibor, a Műegyetem rektora hangsúlyozta: „két meghatározó személyiséget köszöntünk ma, akik a nemzetközi kapcsolatok erősítését is kiemelten fontosnak tekintették pályájuk során. A Műegyetem számára is kiemelten fontos és elengedhetetlen az európai kapcsolatrendszer.” Hozzátette: „a Műegyetem hazánk legsikeresebb Európai uniós pályázója, beleértve az összes egyetemet, kutatóintézetet, céget, kormányzati szervezetet. Sőt, nemcsak hazánkat, hanem a Visegrádi Négyek országait tekintve, akikkel 20 évvel ezelőtt együtt csatlakoztunk az Európai Unióhoz, a legsikereseb intézmény a Műegyetem.” A rektor beszédében kiemelte azokat, akik teljesítményükkel az elmúlt 242 évben hozzájárultak a Műegyetem világhíréhez: a Nobel-díjasokat, a műegyetemi olimpikonokat, az 1956-os hősöket, valamint az intézmény díszpolgárait, akiknek kiemelkedő életpályája meghatározó volt a Műegyetem és egész Magyarország számára.

Krausz Ferenc, a Műegyetem volt hallgatója és munkatársa, aki villamosmérnökként szerzett diplomát a BME-n 1987-ben, az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetést a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén adta át Czigány Tibor, BME rektora és Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke. Krausz Ferenc, a díj átvétele után mondott köszöntőjében kiemelte: „A tudás megszerzése nem pusztán intellektuális feladat, hanem erkölcsi kötelesség - olyan felelősség, amellyel a jövő generációinak tartozunk.”

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a BME Díszpolgára címet vette át a Műegyetem rektorától. Matolcsy György az MNB és a BME között 2019 óta nagy sikerrel működő együttműködési program kezdeményezője és támogatója. A két intézmény közös munkájának stratégiai célja a közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás fejlesztése, valamint a műszaki innovációk üzleti és társadalmi értékeinek feltárása. Az együttműködés keretében mintegy 100 oktató-kutató és hallgató részvételével új tudományos alkotóműhelyek jöttek létre az egyetemen, valamint több szakmai kötettel, tanulmánnyal bővült a hazai digitalizációs és pénzügyi tudástár. Az együttműködés négy éve alatt 24 tanulmányi és szakmai versenyen, tematikus pályázaton több mint 530 hallgató részesült ösztöndíjban. Az eseményen elhangzott: Matolcsy György személyesen is hozzájárul a jövő generációinak formálásához, amikor nagy érdeklődésre számot tartó egyetemi előadások keretében találkozik a BME hallgatóival.

A BME Neumann professzori címét 2023-ban Karikó Katalin, tavalyelőtt pedig Sir Konstantin Novoselov kapta meg, aki a grafén feltalálásáért kapott Nobel-díjat. A BME Díszpolgári címét többek között, Farkas Bertalan az első magyar űrhajós, a Műegyetem volt hallgatója, valamint Habsburg György francia nagykövet, Bogsch Erik a Richter gyógyszergyár elnöke, Bendzsel Miklós a Magyar Mérnökakadémia vezetője, továbbá Dale Martin a 10 vezető műszaki egyetemet, így a BME-t is tömörítő EELISA európai egyetemi szövetség elnöke vették át az elmúlt években.

A BME Ünnepi Szenátus eseményén az intézmény nyolc karának doktori iskoláiból mintegy 150 új doktor vette át oklevelét. A rendezvényen több műegyetemi kitüntetés, így a József Nádor Emlékérem, a Sztoczek József Emlékérem, valamint a Műegyetemi Kiváló Oktatója kitüntetés átadására is sor került.

Az idei évben új elismerést is átadott a Műegyetem. Az idén alapított „BME Hajós Alfréd”-díjat az év legjobb hallgató sportolója kaphatja meg, aki a BME hallgatója és az elmúlt egy évben kimagasló sporteredményt ért. Elsőként Varga Ádám, a BME fizikus szak hallgatója, olimpiai ezüstérmes kajakozó vette át a díjat Czigány Tibor rektortól és Verseghi-Nagy Miklóstól, a BME kancellárjától.

Krausz Ferenc május 11-én délután előadást tart a BME hallgatóinak. Egyedülálló, hogy a Műegyetem egy hét alatt két Nobel-díjast fogad, mert május 16-án Bernard L. Feringa látogat a BME-re és beszéljövőformáló kutatásairól az intézmény munkatársainak és hallgatóinak.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.