Nagysikerű előadást tartott Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a BME-n

Krausz Ferenc a BME Neumann János professzorának előadását a Műegyetem két előadójában több mint 600-an kísérték figyelemmel.

A rendezvényt nem volt könnyű időben elkezdeni, mert olyan sokan szerettek volna beszélni, szelfit készíteni, aláírást kérni a kutatótól.

Az előadást Krausz Ferenc személyes motivációinak ismertetésével kezdte, Rubik Ernőt idézve: „Életünk szinte minden területén a legfontosabb és legnehezebb feladat talán az, hogy megtaláljuk a megfelelő kérdéseket. Legalább ennyire fontos, hogy a kiválasztott probléma megoldása jobbá tegye az emberek életét." Ezt követően kutatási témájának tudománytörténeti áttekintésével folytatta előadását.  

Az atomok, molekulák viselkedését, reakcióit meghatározó elektronok állapotváltozásai hihetetlenül nagy sebességgel, jellemzően néhány attoszekundum alatt zajlanak le. Az attoszekundum a másodperc milliárdod részének milliárdod része, így az ezen az időskálán történő vizsgálatokhoz érthető módon egészen új és különleges mérési módszerek kidolgozására volt szükség, melyek kidolgozásáért 2023-ban Nobel díjjal tüntették ki.  Az előadás rendkívül élvezetes stílusa, ismeretterjesztő nyelvezete még beszédének a kutatásaival foglalkozó részben is megmaradt.

A befejező részben Krausz Ferenc szólt kutatásainak a daganatos betegségek korai felismerése terén és más krónikus betegségek lehetséges szűréséhez való felhasználásáról. Örömét fejezte ki, hogy ezen a területen vezetésével komoly szakmai munka indult el Magyarországon a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központban.

A rendezvény végén a közönség tudományos és a személyes motivációit is érintő kérdéseket tett fel Krausz Ferencnek.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.