Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Ismét feljebb lépett a BME a QS egyetemi világrangsorában

2024. 06. 05.
QS

A legmagasabb pontszámot a nemzetközi kutatási együttműködések alapján kapta a Műegyetem.

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási elemzőközpont 2025-ös egyetemi világrangsora, amely a BME-t az előző két évhez hasonlóan ezúttal is magasabbra értékeli, mint legutóbb.
 

Világszerte több mint 20 ezer felsőoktatási intézmény működik, a londoni székhelyű minősítő cég ebből több mint 5600-at vizsgált, és közülük is csak 1503 fért fel a magyar idő szerint kedd este publikált listára. Magyarországot 11 egyetem képviseli.

A BME ismét javított az egy évvel korábbi rangsorhoz képest, az akkori 741-750. pozícióhoz képest most 20 hellyel előrébb (721-730.) helyezkedik el – 2019 és 2023 között még a 801. és 1000. közötti sávban volt. Ezzel az eredménnyel, a nagy tudományegyetemeket (ELTE, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem) követve, a negyedik helyen áll a QS-nél a hazai egyetemek között a Műegyetem.

A listát egyébként 13 éve a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti. A második ezúttal a négy helyet javító Imperial College London lett, mögötte pedig az Oxfordi Egyetem és a Harvard Egyetem következik. A szűk élmezőny további tagjai: Cambridge, Stanford, Swiss Federal Institute of Technology, National University of Singapore, UCL, California Institute of Technology.

A QS kilenc szempont szerint értékeli az egyetemeket, ezek közül a BME a magyar mezőnyben a karonkénti idézések száma 2. helyezés), a munkáltatói hírnév (2. helyezés ) és a végzettek álláspiaci eredményei (3. helyezés ) szerinti kategóriákban került be az első háromba. Ugyanakkor jól teljesített még a tudományos hírnév, a nemzetközi kutatói hálózat és a fenntarthatóság terén is.

A legmagasabb pontszámot az ún. nemzetközi kutatói hálózat indikátorra kapta a Műegyetem. Ez a publikációk alapján mutatja az intézmény nemzetközi beágyazottságát, visszaigazolva, hogy a BME kutatásai széles körű külföldi együttműködésekre épülnek  A helyezéseket tekintve ugyanakkor az egyetem a munkáltatói hírnévben áll a legjobban, és a legnagyobb javulást is itt érte el, 95 helyet előrelépve lett 369.

A brit QS 2024 áprilisában már megjelentetett egy rangsort, amelyben szintén több kategóriában előrelépett a BME. Az április 10-én publikált tudományterületi világrangsorban a mérnöki tudományok területén egyedüli magyar felsőoktatási intézményként került fel a BME a világranglista 243. helyét megszerezve. A természettudomány tágabb szakterületen a BME a tavalyi 401-450. helyről idén a 377. helyrelépett előre. A Műegyetem idén első ízben két új rangsorba is bekerült, ezek a társadalomtudományok és menedzsment (501–550.) és a környezettudományok (510-520.) rangsor, ezzel a BME már három tágabb és tizenkét szűkebb szakterületi listán is helyezést ért el.

 

A BME szakterületi QS rangsorban elért idén áprilisi eredményéről itt, a 2023-as QS világrangsor eredményről pedig itt olvasható a bme.hu cikke.