Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Százezres pluszt jelenthet a fizetésben a műegyetemi háttér

2024. 07. 09.
bme

Már évekkel ezelőtti számokból is ez látszik. Az Oktatási Hivataltól kikért kereseti adatok látványos grafikonokon illusztrálják, hogy megéri a BME-t választani.

Beszédes számokat mutat a BME-n diplomázó hallgatók jövedelmi átlaga az Oktatási Hivataltól kikért adatok alapján. A Diplomás Pályakövetési Rendszerben szakonként is nyilvántartják a bruttó béreket, így ahol megfelelően magas a végzettek létszáma, jól összehasonlítható, hogy egy adott intézmény egykori hallgatói milyen tárgyalási pozícióban vannak, illetve voltak az álláspiacon.

Az alábbi, mesterszakokat megjelenítő grafikonon például az látszik, hogy 2018-ban többnyire mérhetően többet kerestek a BME-sek, mint az adott végzettséggel rendelkezők átlaga, (ahol nem volt kimutatható különbség, annak jellemzően az az oka, hogy a szak akkor más hazai intézményben nem létezett vagy olyan kevés diplomás került ki más intézményből a munkaerőpiacra, hogy adatvédelmi okból az nem adható ki jövedelmi adat).

OH bér

A kép kattintásra megnő

Bár értelemszerűen nem érdemes 6 éves béradatokat a mostani viszonyokhoz mérni, elég feltűnő az akkori különbségek mértéke is: a pozitív bérolló öt szakon meghaladta a 100 ezer forintot, az angol nyelvű master of business administration esetében megközelítette a 150 ezret. Ami már csak azért is figyelemreméltó, mert az átlagban benne vannak maguk a BME-sek is – olyan statisztikát ugyanis nem lehet lekérni, amelyből egy adott intézmény végzettjeinek adatai hiányoznak.

Persze ekkora differenciához, amint az alábbi grafikonon látszik, másfél milliós kereset kellett, de az is megfigyelhető, hogy a műegyetemi múlt már egy 1 milllió körüli villamosmérnöki fizetéshez is hozzátett úgy fél-egyharmadnyi lakás-törlesztőrészletet.

OH bér

A kép kattintásra megnő

Hasonló a helyzet, ha alapképzéseket nézünk 2021-ből – nagy többségben vannak azok a szakok, ahol megérte műegyetemistának lenni, és ez messze nem csak a mérnöki területre igaz. A fizika szakra éppúgy, mint a kommunikáció és médiatudományra.

OH bér

A kép kattintásra megnő

A 2018 és 2021 között mesterszakon végzetteket, valamint a munkába állás utáni 6, 12, 24, 36 és 48 hónapos felmérési időszakokat összesítő statisztikával azonosíthatók azok a szakok, amelyek kiemelkedően jól teljesítenek, azaz ahol BME-n szerzett diploma stabilan országos átlag feletti jövedelmet jelent. Ezek a következők: biomérnök, energetikai mérnök, fizikus, gazdaságinformatikus, ipari terméktervező mérnök, marketing, MBA, mechatronikai mérnök, mérnökinformatikus, pszichológia, számítógépes és kognitív idegtudomány, számvitel, vegyészmérnök.