Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A Kínai Tudományos Akadémián tartott székfoglalót a BME tanára

2024. 07. 10.
Stépán Gábor

Stépán Gábor volt az egyetlen új külföldi tag, aki plenáris előadást tartott az akadémia pekingi közgyűlésén.

Megtartotta székfoglaló előadását Stépán Gábor, így a BME egyetemi tanára, a Gépészmérnöki Kar volt dékánja hivatalosan is a Kínai Tudományos Akadémia külföldi tagja lett – első magyarként.

A KTA éves közgyűlését június végén tartották a pekingi Barátság Palotában. A magyar kutató Traffic Jams: Dynamics and Control címmel tartott előadást, a tagságot igazoló oklevelet az akadémia elnöke, Hou Jianguo adta át neki.

Stépán Gábor

Stépán Gábor a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatási területei közé tartozik az analitikus mechanika, a stabilitáselmélet és a nemlineáris rezgések. Tavaly derült ki, hogy a KTA külföldi tagjai közé választja. Arról, hogy hogyan alakított ki szoros kapcsolatokat a kínai tudományos élet jeles képviselőivel, a döntés apropóján készített interjúnkban beszélt.

A bme.hu-nak azt mondta, külön megtiszteltetés volt, hogy a külföldi tagok közül egyedül ő tartott plenáris előadást, melyben beszélt a Műegyetemről is, megemlítve többek között a BME Nobel-díjasait.

Egyiküket egyébként szóba hozta egy kínai előadó is: az attoszekundumos lézerek jelentőségéről beszélt, gyakran hivatkozva Krausz Ferencre.

Kínai Tudományos Akadémia