Töretlen erős pozició gépészképzésben, kategórialépés matematikában

Nyilvánosak a Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2022-es szakterületi listájának eredményei.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén is szerepel a világ egyik legnagyobb szakterületi rangsorában (link a BME adatait ismertető oldalra). A legjobb 1800 egyetemet feltüntető szakmai listán a BME mérnöki tudományain belül a gépészképzés (mechanical engineering) évek óta stabilan tartja előkelő pozícióját a 201-300. helyen. Ide lépett előre a természettudományok szakterületi rangsor alapján kategóriaugrással a Műegyetem matematika képzése (mathematics), amelyet immár szintén a 201-300. legjobb képzés között tartják számon a tavalyi 301-400. helyhez képest.  

A világ egyik legjelentősebb globális felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2009 óta a ShanghaiRanking nevű szervezet állítja össze. A szakterületi rangsor, a GRAS 2017 óta jelenik meg, amelyben a BME gépészmérnöki és matematika képzését is a kezdetektől rangsorolják. Az ezres globális lista és a szakterületi lista adatait Web of Science-ből nyerik, olyan szempontok alapján, mint a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján állítják össze a rangsort.

A lista elkészítéséhez  a világ kb. 25000 egyeteme közül csak a legjobb 5000 intézményt vizsgálták (96 országból) és abból is csak 1800 került a rangsorba. Az egyetemeket öt kategóriában – természettudományok, műszaki tudományok, élettudományok, orvostudományok, illetve társadalomtudományok – elemezték, 54 tudományos szakterületen. A szakterületi listák megtekinthetők a ShanghaiRanking GRAS oldalán.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport