Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Országos tanulmányi versenyen nyertek bronzérmet és különdíjat is a BME hallgatói

2017. 01. 04.

A hazai egyetemek ötszáznál is több hallgatója indult az „Xcellence, The Game” szakmai megmérettetésen, amelyen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Műegyetem diákjai.

Versenyezz egy okosabb világért! – ez volt a mottója annak az első alkalommal megszervezett országos versenynek, amelyet a Flex elnevezésű, elektronikai gyártási szolgáltató vállalat írt ki elsősorban mérnökhallgatók, valamint a humán erőforrási tanulmányokat folytató és logisztikát hallgató diákok számára. Az Xcellence verseny szakmai kvíz- és esettanulmányi feladatait a Flex szakértői csapata állította össze.

A Flex a világ 30 országában több mint 200 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarország 8. legnagyobb vállalata, 6 telephelyen több mint 9 ezer alkalmazottnak ad munkát. Első telephelyét 1994-ban nyitotta meg Tabon. A cég elektronikai, műanyagipari és fémmegmunkálási tevékenységet végez. Teljes körű tervezési, mérnöki és gyártási szolgáltatásokat nyújt a járműipari, a számítástechnikai, az ipari, az infrastrukturális, az egészségügyi, a környezetvédelmi és a mobil üzletágakban tevékenykedő ügyfeleinek.

Az első alkalommal megrendezett verseny célja volt, hogy olyan gyakorlati példákkal szembesítse a hallgatókat, amelyekkel egy, a Flex-hez hasonló, innovatív vállalatnál találkozhatnak a munkaerőpiacon. Emellett kiemelt figyelmet fordítottak a fiatal tehetségek felkutatására, megtartására és képzésére – többek között ez is olvasható a versenyhez kapcsolódó közleményben.

Az országos versenyen 3 fős csapatok mérhették össze tudásukat. 24 hazai felsőoktatási intézmény 168 csapata és 504 diákja nevezett az öthetes tanulmányi versenyre. A főbb versenytémák a HR és a logisztika, a minőségügy voltak. A versenyzők bemutatták tudásukat rework (forrasztás-technológiai) folyamatmérnökként, valamint teszt- és debug (elemző, hibakereső) mérnökként. A csapatok a verseny összes modulján indulhattak, ám minden társaság csak egy részből juthatott tovább az online tesztet követő második fordulóba, amelyben esettanulmányi feladatot kellett megoldani.

A döntőbe a legjobb 10 csapatot hívták meg. A fináléban a szakmai ismereteken túl a vezetői, az érdekérvényesítő és az együttműködési képességeket, valamint a kreativitást is értékelte a zsűri. A szervezők szerint nagyon erős volt a mezőny, így nagy kihívást jelentett a győztesek kiválasztása. A Flex szakértői úgy vélekedtek, hogy a döntőbe jutott csapatok mindegyike jelesre vizsgázott felkészülésből és kitartásból, így több hallgatóval is közös együttműködésben gondolkodnak.

Az Xcellence, The Game versenyen harmadik helyezést ért el az „Igazi Műegyetemisták” elnevezésű BME-s hallgatói csapat. Tagjai: Benke Ádám (GPK, mechatronikai mérnök szak), Kelemen Tamás (TTK, matematika szak) és Vágó Márton (GPK, gépészmérnök szak).

Petényi József („Zero Division” csapat, BME GPK gépészmérnök szak) egyéni teljesítményét különdíjjal jutalmazta a verseny szakmai zsűrije.

Az első két helyen a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói végeztek.

További információk a versenyről: http://www.flexcellence.hu/

Fotó: Lágler Krisztián