Átadták a 2012. évi Akadémiai Szabadalmi Nívódíjakat

Kimagasló BME-s kutatói teljesítményeket is díjaztak a Magyar Tudomány Ünnepének november 5-i nyitó rendezvényén a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

Az ünnepi megnyitót követően átadták azokat a tudományos elismeréseket, amelyeket hagyományosan a tudományünnep nyitónapján osztanak ki.

Akadémiai Szabadalmi Nívódíjban részesültek - megosztva - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikai Technológia Tanszékén végzett iskolateremtő multidiszciplináris munkásságukért Dr. Harsányi Gábor villamosmérnök DSc, tanszékvezető egyetemi tanár és Dr. Sántha Hunor orvos, orvosbiológiai mérnök, villamosmérnöki PhD, egyetemi docens.

A díjazott kutatók mindeddig tizenhárom - orvosbiológiai-mérnöki témájú - szolgálati szabadalomban testet öltött találmányukkal kiemelkedő iparjogvédelmi portfoliót hoztak létre fő kutatási területeiken, az elektronikai technológiák kiaknázásával bioérzékelő alapú, ill. mikrofluidikai eszközök készítésében.

A bioszenzorok készítése és multi-bioszenzorok megvalósítása, non-invazív orvosi diagnosztikai eszközök és módszerek fejlesztése terén elért kiemelkedő eredmények a Harsányi Gábor által az orvosbiológiai felhasználású érzékelők kutatására-fejlesztésére és oktatására a ’90-es években indított új interdiszciplináris program gyümölcse. A ma Érzékelők és Mikrofluidika Laboratórium néven ismert tudományos műhelyt, melynek vezetését 2004-ben vette át Sántha Hunor, 2011-ben a BME Doktori Tanácsa a Műegyetem három legkiválóbb laborja közé sorolta.

A kutatásokhoz elnyert pályázati források lehetővé tették, hogy a labor ma már világszínvonalon, több tekintetben is unikális berendezés-parkkal működjön, hozzájárulva ahhoz, hogy a hagyományosan erős orvosi-elektronikai iparágnál több szakmát átfogó orvosbiológiai-mérnöki ipar formálódhasson, erősödhessen hazánkban.