Elkezdte az építkezést a BME csapata a Solar faluban

A jövő építészeti megoldásait szemléltető szentendrei Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi innovációs versenyen 3 kontinens 8 országának 27 egyetem diákcsapata vesz részt.

„10 óra 33 perc! Ennyi idő kellett, hogy az alapozás kitűzésétől az utolsó tetőpanel is a helyére kerüljön, és a termikus burokban érintett terek szerkezetkészek legyenek! Hatalmas hajrá volt ez a csapattól, mindenkinek gratulálunk, erős kezdésre sikeredett!” – számolt be a megmérettetés első napján történtekről blogján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) négy mérnöki – építészmérnöki, építőmérnöki,  gépészmérnöki, villamosmérnöki – karának, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar hallgatóiból álló koeb csapat, amely az eseményre 800 ezer magyarországi kockaház modernizálására alkalmas technológiát fejlesztett ki.

A Solar Decathlon Europe 2019 rendezési jogát az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. nyerte el Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben. Az egyetemistáknak szóló nemzetközi építészeti verseny küldetése, hogy a felépített mintaházakon keresztül bemutassa és népszerűsítse a fenntartható energiahasznosítással összefüggő építészeti megoldásokat, növelje a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságát, és szélesebb körben is felhívja a figyelmet a megújuló energiák és az energiahatékony szerkezetek fontosságára, lakossági hasznára. A csapatoknak összesen 14 napjuk van arra, hogy az általuk megálmodott házakat, az előre legyártott elemekből felépítsék.

A verseny azért decathlon, azaz tízproěba, mert a csapatok munkáját összesen tíz szempont alapján –  ku?lo?n-ku?lo?n – eěrteěkelik: építészet, mérnöki tervezés és kivitelezés, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, innováció és életképesség, cirkularitás és fenntarthatóság, komfort feltételek, lakóház funkcionalitás, valamint az energiamérleg.

Magyarországot önálló csapatként a BME koeb csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli. Rajtuk kívül, önálló csapatként vagy egyetemi konzorciumi összefogásban algériai, belga, francia, holland, spanyol és thaiföldi egyetemek több száz hallgatója nevezett a verseny 10 kategóriájában. A Solar Decathlon Europe 2019 fő témaként a meglévő épületállomány felújítását helyezi fókuszba, számos kihívást tartogatva a résztvevőknek.

 

A koeb csapat a magyarországi vidéki épületállomány élettartamának fenntartható növelésére fókuszál energetikai és használhatósági szempontból. Ehhez egy moduláris rendszert használnak, amelyet csatlakoztatni lehet a kockaházakhoz. A művelet kevés helyszíni munkaerőt igényel.

Az előregyártott koeb modullal kiegészített épületek sokaságával elérhető decentralizált energiaközösségek kialakítása.

A verseny 2019. június 27-én kezdődött majd a 14 napos építkezést követően egy kéthetes mérési szakasz következik, ahol a mintaházak lakhatásra alkalmasságát és energiahatékony működését vizsgálják.

A megmérettetés ünnepélyes megnyitója július 12-én lesz, július 13-tól pedig a „Szoláris falu” minden érdeklődő számára nyitva áll: az odaérkezők bejárhatják a házakat, megismerkedhetnek a csapatokkal és támogatóikkal, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a koeb versenyház.

Az esemény július 28-án eredményhirdetéssel zárul. Ezt követően egy kéthónapos kiállítás keretében bárki megtekintheti a koeb és a többi versenycsapat munkáját.

– GI –
Fotó: KépKocka - Építész Média Kör