Tritikálé kutatás, tetőhűtés, állásbörze

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. október 04. és október 11. között.

2017. szeptember 04. Már sütik az első tritikálé kenyeret

Langó Bernadett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. fiatal kutatója azonban a növény emberi táplálkozásban rejlő lehetőségeit vizsgálja.

„A tritikálé előtt nagy jövő áll a humán célú felhasználást tekintve. Ehhez azonban pontosan ismernünk kell a növény beltartalmi összetételét és táplálkozás-élettani tulajdonságait. Meg kell határoznunk a minőségi elvárásokat, és nem maradhat el a minőségi jellemzők összetett vizsgálata és értelmezése sem. A kutatásom során ezért több tudományterületet (agrár-, kémia és élelmiszertudomány) lefedve vizsgáltam egy 11 genotípust tartalmazó mintacsoportot” – mondta el Langó Bernadett, aki tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat PhD kategóriájának első helyezését.

http://magyarmezogazdasag.hu/2017/10/04/mar-sutik-az-elso-tritikale-kenyeret

További megjelenés:

http://magyarhirlap.hu/cikk/99973/Sutik_az_elso__tritikalekenyeret

https://www.agroinform.hu/szantofold/hazai-kutatok-tritikale-kenyerrel-kiserleteznek-34342-001?utm_content=34342

http://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/szantofold/uj-karriert-futhat-be-a-tritikale---meg-elonyosebb-oldalat-mutathatja-a-rozsbuza

http://www.boraszportal.hu/froccs/buza-helyett-hamarosan-tritikalebol-keszul-a-kenyer-de-jo-lesz-ez-nekunk-3981

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/kenyer-es-energia-is-lehet-belole-ez-a-tritikale/

 

2017. október 04. Ez már nem álom: napelemes tetőcserép

Szolárcserepet fejlesztett ki a Terrán. A hazai vállalat szakemberei a napelemes tesztrendszert 2017 tavasza óta, Bólyban monitorozzák. Az eredmények bíztatóak, azt mutatják, hogy az innováció a kívánt irányba halad. Mivel a fejlesztés folyamatos, fontos szerepet tölt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata, akik a mérnöki szaktudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát adják a fejlesztéshez.

http://www.eletforma.hu/otthon/ez-mar-nem-alom-napelemes-tetocserep/

További megjelenés:

http://www.innoportal.hu/napelemes-tetocserep-fejlesztesbe-kezdett-a-terran

 

2017. október 04. Új e-mobilitási projektben vesz részt a Neumann János Egyetem

Diszruptív technológiák kutatás-fejlesztése az e-mobility területén és integrálásuk a mérnökképzésbe címmel indul az új kutatási-fejlesztési projekt. Az e-mobilitási projekt EFOP pályázat keretében valósul meg, három felsőoktatási intézmény részvételével: a konzorcium vezetője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mellette pedig partnerként közreműködik a kecskeméti Neumann János Egyetem valamint a Szegedi Tudományegyetem.

http://hiros.hu/tudomany/kultura/uj-e-mobilitasi-projekt-indul-a-neumann-janos-egyetem-kozremukodesevel

További megjelenés:

http://keol.hu/kecskemet/projektnyito-a-neumann-janos-egyetemen

 

2017. október 05. Konzorcium létrehozását javasolják az egerszegi tesztpálya megvalósításához

Az NGM közleményében kiemelte: a résztvevő szervezetek - az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft., az AVL Autókut Mérnöki Kft., a Knorr-Bremse Kft., a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., az IBM Hungary Kft., a Valeo Auto-Electric Hungary Kft., a Valeo-Siemens eAutomotive Hungary Kft., az Ericsson, a BASF Hungária Kft., a Continental Automotive Hungary Kft., az Audi Hungaria Zrt. és a T-Systems - képviselői ismét üdvözölték a hazai autóipar egészére pozitívan ható kezdeményezést, illetve bíznak annak sikeres megvalósításában.

https://kanizsaujsag.hu/hir/201710/konzorcium-letrehozasat-javasoljak-az-egerszegi-tesztpalya-megvalositasahoz

 

2017. október 05. Év háza 2017

A zsűri elnöke idén negyedik alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak. Az zsűri tagjai Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense, illetve a 2016-ban Ybl Miklós-díjat kapott építészek, Lantay Attila, Székesfehérvár város főépítésze és Viszlai József, Pro Architektúra díjas építész, Miskolc város egykori főépítésze.

http://www.amiotthonunk.hu/aktualis/10078-ev-haza-2017

További megjelenés:

http://www.alternativenergia.hu/felujitott-balatoni-lakoepulet-nyerte-az-ev-haza-dijat/81152

 

2017. október 05. Jövőre indulhat az átfogó kormányzati panelprogram

Perényi Tamás DLA, a BME Lakóépülettervezési Tnszékének vezetője a leinefeldei példával kapcsolatban elmondta, hogy mivel a lakók nem akarták megvásárolni a lakásokat és sokan el is költöztek az épületekből, azokat szövetkezeti tulajdonba adták az „ Egy ház egy szövetkezet” elvi alapján. Így sokkal áttekinthetőbb és könnyebben kezelhető egységeket hoztak létre, és a lakók is inkább elköteleződtek a projektek megvalósítása iránt. Ez nagyon jelentős különbség a magyarországi helyzethez képest, ahol a rendszerváltás után a legtöbb panellakást megvásárolták a bennük lakók, s ezzel az épület fenntartási kötelezettségek is rájuk szálltak, amire nem voltak felkészülve.

https://gondola.hu/cikkek/107467Jovore_indulhat_az_atfogo_kormanyzati_panelprogram_.html

További megjelenés:

https://www.hazforum.hu/jovore-indulhat-varva-vart-panelprogram/

 

2017. október 06. Sanborn szeretné, ha még az ő életében megfejtenék titkosírását

Lehofer Anna, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közgazdásza, és a BME Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolájának másodéves hallgatója vezetett be minket a kódfejtés rejtelmeibe a Kutatók éjszakáján tartott, Titkom, titkom, mondd meg nékem… című előadásán.

http://24.hu/tech/2017/10/06/sanborn-szeretne-ha-meg-az-o-eleteben-megfejtenek-titkosirasat/

 

2017. október 06. Hatvanéves az ADR

Szeptember 30-án van hatvan éve, hogy megszületett az ADR, a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás. A jubileumhoz méltó konferenciát rendezett a Hungária Veszélyesáru Mérnöki Iroda (HVESZ) szeptember 4–5-én, Visegrádon. A konferencia második napja is bővelkedett érdekes előadásokban, többek között a Hungrail, a Plimsoll és a BME képviselője beszélt a területeket érintő aktuális kérdésekről, szakmai kihívásokról.

https://www.kozlekedesvilag.hu/cikk/nv/2017/10/06/hatvaneves-az-adr/

 

2017. október 06. Megjelent a Duális Képzés kiadványunk!

A köziskolásoknak szóló kiadványban a duális képzéssel kapcsolatos tudnivalókat, mérlegelendő érveket foglaltuk össze. A kiadványban igyekeztünk hasznos tudnivalókról számolunk be: bemutatjuk, hogy milyen pontosan a duális képzés, mesélnek HR-vezetők a felvételi követelményekről, elmondja a BME dékánhelyettese, hogy miért csak idén, és akkor is csak nagyon megfontolt keretek között indítanak duális képzést. Elmondjuk, hogy mik manapság a legfontosabb skillek a munkaerőpiacon, de arra is adunk tippeket, hogy mit csináljon az a diák, akit nem vettek fel.

http://gyartastrend.hu/cikk/megjelent_a_dualis_kepzes_kiadvanyunk

 

2017. október 08. Igenis etessük a trollokat!

Danka István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa szerint a trollok okosabbak, mint gondolnánk, és leginkább arra várnak, hogy találjanak valakit, akit nem tudnak pofonegyszerűen lehúzni magukkal a mélybe.

http://24.hu/tudomany/2017/10/08/igenis-etessuk-a-trollokat/

 

2017. október 09. MTI: Együttműködési megállapodást kötött a Mavir a Budapesti Műszaki Egyetemmel

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

http://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=34460&referer_id=rss

 

2017. október 09. Tetőt hűtve spórol energiát egy magyar technológia

Mikroöntőzőrendszer alkalmazásával, szürkevíz párologtatásával hűti ipari létesítmények lapostetős csarnokait egy magyar mérnök által kifejlesztett technológia, a WaterFilm Technolgy.  A modell kidolgozását a BME Épületszerkezettani Tanszékének munkacsoportja végzi. Most 3-4 pilot-rendszert kell kiépítenünk, ahol az egyetem a modell véglegesítéséhez a méréseket elvégezheti. Tárgyalásokat folytatunk potenciális megrendelőkkel, ebben a KPMG tanácsadó csoportjával is együttműködünk. A cég lát potenciált a technológiában és segíti piacra lépésünket.

http://nrgreport.com/cikk/2017/10/09/ipari-csarnokok-tetojet-hutve-sporol-energiat-egy-magyar-technologia

További megjelenés:

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagy_magyar_siker_johet_vege_a_hosegnek.648842.html

 

2017. október 10. Hív a vasút, vár a MÁV!

Ösztöndíjprogrammal, pályakezdő diplomás programmal, szakmai gyakorlati és szakdolgozat-írási lehetőséggel, valamint számos mérnöki, gazdasági, informatikai pozícióval várja a MÁV-csoport a BME állásbörzéjére látogatókat - adta hírül a MÁV.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/hiv_a_vasut_var_a_mav.648911.html

 

2017. október 11. Parragh László: a gazdasághoz kell igazítani a választott bíróságok működését

Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara üzleti jog tanszékének jogászprofesszora előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az MKIK melletti választott bíróságnak három éven belül legalább nullszaldósnak, de inkább nyereségesnek kell lennie.

http://magyaridok.hu/belfold/parragh-laszlo-gazdasaghoz-kell-igazitani-valasztott-birosagok-mukodeset-2322580/

További megjelenés:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/parragh_laszlo_elegedetlen_a_valasztott_birosagokkal.648943.html

https://hir.ma/gazdasag/parragh-laszlo-a-gazdasaghoz-kell-igazitani-a-valasztott-birosagok-mukodeset/724236

http://magyarhirlap.hu/cikk/100128/Parragh_Laszlo_A_megvaltozott_gazdasaghoz_kell_igazitani_a_valasztott_birosagok_mukodeset

 

2017. október 11. Közel 150 cég a műegyetemi állásbörzén

Csaknem 150 cég képviselteti magát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi, K. épületében szerdán megnyílt kétnapos állásbörzén, ahol a kiállító cégek több mint fele keres informatikusokat, villamosmérnököket és gépészmérnököket, de egyebek mellett közgazdasági, jogi, pénzügyi, természettudományi, bölcsész és egyéb műszaki-, valamint közlekedési- és vegyészmérnöki pozíciót is kínálnak a kiállítók - közölte a Műegyetemi Állásbörze Szervezőcsapata szerdán az MTI-vel.

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/kozel-150-ceg-a-muegyetemi-allasborzen

További megjelenés:

http://magyaridok.hu/belfold/kozel-150-ceg-kepviselteti-magat-muegyetemi-allasborzen-2326036/

http://hir6.hu/cikk/133912/150_ceg_kepviselteti_magat_a_muegyetemi_allasborzen

https://www.hrportal.hu/hr/150-ceg-kepviselteti-magat-a-muegyetemi-allasborzen-20171011.html

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=143069