Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Már járható a BME-sek által is tervezett zempléni függőhíd

2024. 06. 05.
függőhíd

700 méter hosszan, 80 méteres magasságban köt össze két hegyet, az ÉMK és a GPK szakemberei dolgoztak rajta.

Kedden átadták a Sátoraljaújhely melletti, műegyetemi oktatók közreműködésével megtervezett acélsodrony függőhidat - írta Facebook-oldalán a gyalogoshidat működtető Zemplén Kalandpark. Az első napon a meghívott vendégek mehettek csak rá, szerdán pedig a helyi lakosok próbálhatják ki, és június 6-án nyitják meg teljesen.

híd_csapat

A Nemzeti Összetartozás Hídja névre keresztelt, 700 méter hosszú építmény a helyi Szárhegyet és Várhegyet köti össze 80 méter magasan. Tervezésében a BME Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszéke, Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszéke, valamint Általános és Felsőgeodézia Tanszék, illetve a Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszéke kutatói is részt vettek. A próbaterhelésről két hónapja mi is beszámoltunk, Dunai László, az ÉMK egyetemi tanára érdekes részleteket osztott meg a tervezés kihívásairól.
 

A híd a tervezésekor egyértelmű világrekordernek számított, ezzel a technológiával ilyen hosszú műtárgyat korábban nem építettek. Azóta Csehországban elkészült egy 721 méteres híd, annak a függesztett szakasza azonban rövidebb, mint a zemplénié.
 

 

GP

Fotó: Dunai László