Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Bemutatták az Odoo passzívházat a Műegyetemen

2012. 11. 20.

Elkészült a Solar Decathlon nemzetközi versenyen sikerrel szerepelt Odooproject nevű szolárház, amely 2014-ig a BME kertjében kapott helyet.

A projekt 2010 óta tart, a hallgatók két éven keresztül tervezték, majd végül felépítették azt a házat, amelyet ősszel Madridba szállítottak a versenyszereplésre. A rangos nemzetközi egyetemi versenyre hazánkból első alkalommal jutott ki csapat, és az összetett versenyben végül a 6. helyet szerezték meg. Egy új korszakot nyitott meg a projekt életében a november 6-i nyitóünnepség. Az oktatást, kutatást, innovációt méltató ünnepséget a műegyetemi könyvtár patinás aulájában tartották.

Értékes és időnként meghitt gondolatok is elhangzottak tudományról, kutatásról, oktatásról, csapatmunkáról. Dr. Péceli Gábor rektor elmondta, hogy egyetemünk kiemelten kezel minden olyan kezdeményezést, ami a kutatás-fejlesztés szolgálatában áll, hiszen az ország versenyképességének és fenntartható fejlődésének a tudományos fejlődés egyik meghatározó tényezője. „Intézményünk missziója, hogy azokat a készségeket, kompetenciákat, szellemi kapacitást, amelyek a hallgatók és oktatók révén az egyetemen összpontosulnak, koordináljuk és fejlesszük, és hogy mindezek révén a BME az eddigieket is meghaladó színvonalon legyen képes teljesíteni a vele szemben megfogalmazott társadalmi és szakmai elvárásokat.” - mondta.

Varga Tamás DLA oktatási dékánhelyettes, a csapat vezető konzulense azt emelte ki, hogy „az Odooproject a csapatmunka, az önszerveződő, önképzésre alapuló mentorált oktatás egyedülálló példája. Az egyetem majd összes karáról érkezett hallgatók közösen alkottak valami újat, amelynek a szellemi hátterét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adta. Oktatóként hiszünk abban, hogy ez a fajta interdiszciplináris együttműködés az innovatív oktatás jövője, amelyben oktató és oktatott közösen képes fejlődni.” Auth Adrián csapatvezető arra buzdította a hallgatókat, hogy tanulmányaik alatt egyszer vegyenek részt egy ilyen projektben, nézzenek körül a szakterületükön, keressék meg a kompetenciájuknak és érdeklődési körüknek megfelelő programot. Fejlesszék önmagukat, szerezzenek olyan élet- és munkatapasztalatot még az egyetemi évek alatt, amelyekre alapozva magabiztosan léphetnek ki a munkaerőpiacra. Vegyenek részt egy olyan csapatmunkában, amiben nem csak szakmailag, de emberileg is annyit fejlődnek, amit egész életükben kamatoztathatnak, és felejthetetlen élményként emlékeznek vissza rá.

A legnagyobb érdeklődés a házat övezte, este 6 óráig folyamatosan érkeztek a látogatók. Az egyetem kertjében álló ház a - rektori dicséretben részesült - csapat reményei szerint azt az üzenetet továbbítja a fiataloknak és az egyetem oktatóinak, hogy megéri tanulni, kutatni és együttműködni, hiszen az Odoo maga is további kutatások, oktatás eszköze lesz.

Az épület 100 millió forintba került, de a teljes projekt - beleértve a madridi ki- és a hazaszállítást is - 200 millió forint értékű. Fő szponzor a Siemens Zrt. és magyar állam, a költségek másik felét pedig több mint hetven kisebb szponzor biztosította. A könyvtár aulájában kiállított posztereken sok egyéb információt is találhatnak az érdeklődők, látható többek között a csapatnak néhány nappal korábban átadott Junior Prima Díj is. A kiállítás november 23-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

A ház látogathatóságáról a napokban döntenek, bővebb információért keresse webes elérhetőségeiket:

http://www.odooproject.com/hu/

http://blog.odooproject.com/hu/

http://www.facebook.com/odooproject