Hordozható immerzív interaktív tér - magyar fejlesztésben

A fejlesztés az Európai Unió által támogatott, nagyszabású CEEDs (Collective Experience of Empathic Data Systems) projekt keretében készült.

Dr. Takács Barnabás és kollégái a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen olyan hordozható vizualizációs környezetet építettek (pXIM CAVE rendszer), amely hat oldalról vetített képpel, 8 darab Kinect érzékelőből épített speciális 3D 360º kamerával, egy multikamera-ívvel, interaktív szőnyeggel (CapRug), vezeték nélküli biofeedback inggel és agyhullámokat közvetítő EEG-vel segíti a kutatók munkáját.

A CEEDs projekt célja olyan újszerű, integrált és interaktív technológiák kifejlesztése, amelyek segítséget nyújtanak az érzelmek, intuitív megérzések és tudatalatti reakciók - mint a tudás alapvető formáinak - felszínre hozásában. A tudományos adathalmazok vagy más vizualizált, esetleg erős érzelmi töltettel rendelkező tartalmak interaktív 3D terekben történő tanulmányozása során a testen viselhető vezeték nélküli érzékelők, speciális 3D kamerák, valamint agy-gép interfészek adatait rögzítik, majd analizálják, hogy a tudatalatti érzelmeket és implicit válaszokat a szakértők analizálhassák.

A CEEDs pXIM2.0 alkalmazási területei között szerepel agyi területek összefüggéseinek vizualizációja, kollektív érzelmi élmények rögzítése. További lehetőség, hogy olyan 3D helyreállító eszközökkel látja el a régészeket, amelyek a háromdimenziós tárgyak ismert tulajdonságait, valamint az azokhoz kapcsolódó földrajzi adatokat automatikusan egy szintetikus valóságképben jelenítik meg.

3D 360º kamerát a világ első interaktív 3D épületvetítésének részeként először a genfi épületvetítés fesztiválon mutattak be, ahol a Bordos Artworks-szel együttműködve a kamerák a sötétben mozgó 2000 fős tömeget figyelték; ez a kollektív mozgás vezérelte az épületre vetített részecskerendszer.

A CEEDs pXIM rendszer október 15-én indult a németországi Bergen Belsen Holokauszt Memorialhoz, ahol Anna Frank és sorstársai történetét egy interaktív kiállítás keretei között segíti bemutatni. A porig égetett koncentrációs tábor rekonstruált 3D virtuális modelljét - amelyet a barcelonai UPF egyetem készített - a látogatók most kollektíven navigálhatják az új technológiával, amely hozzásegít a múlt felidézéséhez, megéléséhez.

A projektről részletesebb információ az angol nyelvű honlapon olvasható: http://ceeds-project.eu

További információ:
Dr. Takács Barnabás (BME Virtuális Valóság Laboratórium)
Telefon: +36 1 463-4025.