Amerikai űrhajós tett látogatást a Műegyetemen

Az USA budapesti nagykövetsége vendégeként, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a Magyar Asztronautikai Társaság szervezésében tartott előadást Marsha Ivins december 6-án. A NASA egykori űrhajósa 1990 és 2001 között öt alkalommal repült valamelyik űrrepülőgép fedélzetén.

Előadásában a legtöbb információ az amerikai űrrepülésről és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működéséről hangzott el, valamint a világűrben, súlytalanságban végzett munkáról és mindennapi életről. Mindez különösen érdekessé és élvezetessé tette az előadást, amelyet több helyen humoros képek, videórészletek kísértek. A hallgatóság megismerhette, milyen kísérleteket végeznek az űrhajósok, hogyan rögzítik magukat és eszközeiket, hogyan edzik a testüket, hogyan és mit esznek, hol alszanak, milyen körülmények között zajlik a tisztálkodás vagy a hajvágás, és hogyan működik az űrállomás űrvécéje.

Marsha Ivins elmondta, hogy az ISS működtetését legalább 2020-ig folytatják. Bár fontos előrelépés, hogy beindult a kereskedelmi alapú rakéta- és űrhajófejlesztés, hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi űrrepülés nem egyenlő a világűr felfedezésével, ami a korábbi űrprogramok hajtóereje volt. Véleménye szerint a legalapvetőbb dolog, ami ma hiányzik, az a nagy cél, aminek alárendelnék a fejlesztéseket és persze támogatnák is elegendő pénzzel.

Az előadást megelőzően Marsha Ivins találkozott a Masat-1-et, az első magyar műholdat megalkotó BME-s csapattal is, akik bemutatták a műhold fejlesztésének történetét, valamint az elért eredményeket.