A Masat-1 fejlesztői csapata lett az Év Embere 2012-ben

A csapat az “Év Embere” címet a 2012. február 13-án elstartolt Masat-1, Magyarország első műholdjának a kifejlesztéséért kapta.

A címmel járó emlékplakettet Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója adta át és egyúttal gratulált a fejlesztés sikereihez.

A címet egy, az interneten közzétett szavazás alapján ítélték oda. Az RTL Híradó szerkesztősége a példamutató munkájukról, eredményükről szóló hírek alapján választotta ki azt a 10 embert/csoportot, akiknek meghatározó szerepük volt 2012-ben. A jelöltekre összesen több mint százezer szavazat érkezett az RTL Klub internetes oldalán. A jelöltek között volt többek között Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikus, több londoni olimpiai bajnok (Risztov Éva, Szilágyi Áron és Sors Tamás), valamint Fligauf Bence filmrendező is.

 

Fotók: www.cubesat.bme.hu

A Masat–1 az első teljesen magyar építésű műhold. A mintegy 1 kilogramm tömegű, 10 centiméter élhosszú kocka formájú technológiai pikoműholdat a BME-n fejlesztették. Magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak, több más hold társaságában, az ESA új Vega hordozórakétájának első küldetésén, a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból. A műholdon helyet kapott egy VGA-felbontású kamera is.