Nagy sikerrel zajlott a robotautóverseny a Műegyetemen

Önállóan működő robotjárművek versenyét tekinthették meg az érdeklődők 2013. január 12-én az egyetem Q épületének aulájában. A versenyen 11 csapat robotautója vett részt.

RobonAUT 2013 címmel hirdetett robotépítő versenyt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke az MSc képzésben résztvevő hallgatók számára. A versenyen 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő (autonóm) robotjárművek – átalakított modellautók – vehettek részt.

A robotautóknak kettős feladatot kellett teljesíteniük: egyrészt emberi beavatkozás nélkül végig kellett menniük egy akadálypályán, útjuk során a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve, másrészt minél nagyobb sebességgel végig kellett haladniuk egy gyorsasági pályán.

 A pálya elrendezése előre nem, de elemei – járdasziget, vonalhiány, sávváltás, parkolás, emelkedőn való megállás – ismertek voltak a résztvevők számára. Verseny közben semmilyen kommunikáció nem megengedett a robot és a külvilág között. A verseny egyes fordulói között a robotok szoftverének módosítására lehetőség volt.

A verseny nem titkolt célja, hogy a mesterképzéses hallgatók ne csak elméleti ismereteket sajátítsanak el, hanem azt alkalmazó gyakorlati tudásra is szert tegyenek, mutassák meg, hogy mire képes 2013-ban egy magyar mérnökhallgató a BME-n.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő versenyen való sikeres részvétel komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladat teljesítéséhez nem árt elmélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, a nyomtatott áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan berendezés tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat. A rendkívül látványos, játékos, ugyanakkor intelligens versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő autóelektronikai fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz történő belépésre.”– hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

A verseny fő támogatója az evosoft Hungary Kft., Magyarország meghatározó szoftverfejlesztő vállalkozása. A robotok lelkét jelentő mikrokontrolleres vezérlő egységeket az ST Microelectronics SA bocsátotta rendelkezésre. A verseny díjait az evosoft Hungary Kft., az ST Microelelctronics és a Silicon Laboratories Hungary Kft. biztosította.

(Fotók: a Villamosmérnöki és Informatikai Kar SPOT Fotóköre, Bányász Gábor, ill. HIPStudio.hu)

A SPOT teljes fotóalbuma itt tekinthető meg.

A Budavári Schönherz Stúdió felvételei itt találhatók meg.

További információk

Kövesse a Robonaut-ot a Facebook-on is!