Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Nemzetközi kapcsolatait bővíti az Egészségipari Mérnöki Tudásközpont

2013. 01. 30.

Együttműködésre készül a tudásközpont a milánói Bicocca Egyetemmel, ennek részleteiről egyeztettek január 22-én.

Dr. Francesco Sicurello, az Italian Association of Telemedicine and Medical Informatics (@ITIM) elnöke, a milánói Bicocca Egyetem professzora folytatott tárgyalásokat a tudásközpontban. A találkozón a felek vázolták egy jövőbeli együttműködés körvonalait.
Az olasz-magyar kapcsolatokban 2013 kiemelkedő évnek számít. Egyrészt január 1-jén kezdődött a magyar-olasz kulturális évad, másrészt 2013-at közép-európai évnek nyilvánították a külpolitikában. Ez utóbbi hátterében az áll, hogy 2013-ban Magyarország egyidejűleg tölti be a jelenleg 18 országot tömörítő Közép-európai Kezdeményezés (Initiative of Central Europe, egyik legjelentősebb, alapító tagja Olaszország) és a visegrádi csoport elnöki tisztét.
Év végére várhatóan megszületik a magyar és az olasz kormány közötti megállapodás, aminek ernyője alatt különféle témákban jöhetnek létre szakmai együttműködések. Így például a BME EMT működési területén, vagyis az időskorúak, krónikus betegek és fogyatékossággal élők életvitelét segítő, infokommunikációs technológián alapuló rendszerekben.
„Azt tervezzük, hogy a Bicocca Egyetemmel, illetve az @ITIM-mel közösen szakmai rendezvényeket szervezünk. A január 22-i megbeszélésen néhány lehetséges forgatókönyvet vázoltunk fel. Sok fantáziát látunk például egy egészségügyi informatikai kurzusban. A kurzus legkorábban 2014-ben indulhatna, terveink szerint Budapesten, néhány olasz vendégelőadóval. Szeretnénk, ha a hallgatók egy-egy időperiódust Milánóban tölthetnének. Sajnos a finanszírozás kérdése egyelőre teljesen nyitott, tekintve, hogy a bilaterális kooperációk keretében rendkívül szűkösek a források. A másik fő csapásirány közös konferenciák, workshopok szervezése. A korlátos pénzügyi lehetőségek miatt azonban megfontolandó, hogy ezen eseményeket más, meglévő rendezvényekhez, például az eVITA Fórumokhoz kapcsoljuk” – mutatott rá Vajda Lóránt, a BME EMT igazgatója.

Kósa István, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Köpontjának docense azt javasolta, hogy az együttműködés részeként az NJSZT őszi veszprémi konferenciájához is kapcsolhatnának egy szatellit-rendezvényt.

A felek megegyeztek, hogy a jövőbeli együttműködés szempontjából hasznos volna, ha 2013-ban, az előkészítés szakaszában mind a magyar, mind az olasz fél kutatói, fejlesztői részt vennének leendő partnereik konferenciáin, szakmai rendezvényein és személyesen egyeztetnének a kooperáció részleteiről.

További információ:
Vajda Lóránt igazgató, BME EMT
e-mail: vajda@emt.bme.hu
tel.: (+36 1) 463 2022

(Fotók: University of Milano-Bicocca)