„Segítség, szorgalmi időszak!” Szellemi csemegék a Műhely hasábjairól

Megjelent a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet lapjának első tavaszi száma, amelyben többek között a különeljárási díjakról, a HÖOK terveiről és Péterfy Bori készülő koncertjéről olvashatnak.

 „Barátságos összeg még az emelés után is”- így minősítette a különeljárás drágulását az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke. Kovács András a XI. évfolyamába lépő Műhely hallgatói újság vezércikkében úgy véli: a megemelt különeljárási díj, amelynek értelmében 50%-kal többet kell fizetnie a hallgatónak, ha valamely tanulmányokhoz kapcsolódó tevékenységét késedelmesen, vagy egyáltalán nem teljesíti, még így is jutányos. A díjak összege ugyanis 2007 óta nem változott, ezért az inflációval felszorozva, ezek az összegek az inflációkövetéshez képest nagyjából száz forintos emelést jelentenek. Emlékeztetőül: a büntetésként szedhető tétel maximalizált, alkalmanként nem szedhető több 4900 Ft-nál, tehát a mostani emelés után kreditenkénti 1800 Ft fizetendő.

Az érdekképviseletnek a továbbiakban tervezett lépéseiről adott interjút a HÖOK elnöke. Nagy Dávid súlyos társadalmi feszültséggel fenyegető gerjesztett, és ezért káros szolidaritásnak érzi a kormánypártok iránt megnyilvánuló társadalmi támogatottságot a hallgatói szerződés ügyében. A HÖOK reményteli várakozással tekint az EU állásfoglalása elé, hiszen az intézkedés nyomán sérülne az egyik legfontosabb uniós alapelv: a munkaerő szabad áramlásának joga. „Még mindig ott van az a lehetőség, hogy ha úgy érezzük, megakadtak a tárgyalások, vagy átvertek minket, akkor visszatérünk az utcára, és minden kezdődhet elölről.”- foglalja össze az elkövetkező időszak történéseinek pesszimista változatát a HÖOK elnöke. Az interjú teljes terjedelmében a 8. oldalon olvasható.

A lapban az EHK referensei foglalják össze a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzatban, valamint a Térítési és Juttatási Szabályzatban található legfontosabb változásokat és tudnivalókat. Konszenzussal szűnt meg az nx15-ös szabály, bekerült a teljesítményindex, amit például az Építészmérnöki Karon a tanulmányi ösztöndíjak osztásánál már alkalmaznak, és egy újdonság is a zárthelyik pótlási lehetőségeiről. A 2012 szeptemberében beiratkozott hallgatókra vonatkozóan új korlátok léptek életbe: bármilyen típusú lejárt egyetemi tartozás akadálya lehet a vizsgák és a tárgyak felvételének, sőt, még a beiratkozásnak is.

Az új felsőoktatási törvény – a korábbiakkal ellentétben – kötelezővé teszi olyan testület létrehozását, amely a doktoranduszok érdekeit képviseli. Módosult az eddigi hallgatói önkormányzati rendszer, hiszen már a doktoranduszoknak is országos és intézményi szintű képviselettel kell rendelkezniük. A műegyetemi testület elnöke, Rozgonyi Eszter nyilatkozik a lapban az új szervezet feladatairól.

A Magazin rovatban interjú olvasható Péterfy Borival. „Egyáltalán nem az az érdekes, hogy én milyen vagyok, hanem az, hogy mit közvetítek a színpadon” – vallja a színésznő, aki éppen távozik a Nemzeti Színházból, a közelmúltban anya lett, és jelenleg zenei együttesének, a Love Band-nek születésnapi koncertjére készül. A Péterfy Borival készült beszélgetés a Műhely legfrissebb számának 14. oldalán található.