OTDK határok nélkül a BME-n

Az OTDK rendkívüli lehetőséget biztosít a tehetséges hallgatóknak és a kutatók legfiatalabb generációjának, hogy kutatási eredményeikről szakmai zsűri előtt adhassanak számot.

„Az, hogy 60 éven keresztül ebben az országban valami stabil tud lenni, azt jelenti, hogy nagyon erős érdekek alapján szerveződik – fejtette ki a tehetséggondozás egyik legfontosabb felsőoktatási színterét jellemezve Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) alelnöke az idei OTDK élettelen természettudományi szekciója ünnepi ülésén.

A minden páratlan évben kerül megrendezett tudományos seregszemle tudományterületei közül idén a Fizika, Földtudományok és Matematika szekciót (FiFöMa) szekciót a Műegyetemen szervezte április 18. és 20. között a Természettudományi Kar és az Építőmérnöki Kar, valamint az ELTE közreműködésével.

E konferencia abban segít, hogy a legrátermettebbek beletanuljanak a kutatással együtt járó „szakmába”, a szereplésbe, hogy képesek legyenek világosan, érthetően előadni – hangsúlyozta köszöntőjében Pipek János, a BME TTK dékánja. Házigazdaként ismertette a játékszabályokat: „az előadókészséget is értékelni fogjuk. Nagyon komoly felkészültséget igényel ez (…), amely később hasznosul."

 

 

A konferenciára a legtehetségesebb hallgatók az oktatási intézmények javaslata alapján nevezhettek. A FiFöMa szekcióban összesen 292 hallgató 281 dolgozatát mutatták be a hallgatók, akik 22 magyarországi és határon túli felsőoktatási intézményből érkeztek, azonban középiskolás diákok is lehetőséget kaptak pályamunkáik ismertetésére. Azt az egyértelmű visszajelzést kaptam a zsűritől, hogy lenyűgöző volt az előadások színvonala és az előadók összeszedettsége – foglalta össze a 2 napos élményt Erdei Gábor, a FiFÖMA szekció ügyvezető titkára.

 

 

Már-már hagyománnyá vált a BME-s versenyzők nagyszámú részvétele ebben a szekcióban. Idén is kiváló eredménnyel is szerepeltek: a 37 induló BME-s hallgató közül 28-at díjazott a szakmai zsűri, köztük 8 első, 4 második és 2 harmadik díjat nyertek hallgatóink.

 

 

Weiszburg Tamás elmondta még, hogy a 60 éves múltra visszatekintő OTDK-n részt venni, azaz dolgozatot írni a természettudokányoktól a vallástudományig minden területen lehetséges. Az OTDT 16 szekció fölött őrködik. A most lezajlott konferencia a nagy tudományos találkozók szerkezetét követte: a megnyitó, illetve a záróünnepség mellett a résztvevők párhuzamosan lebonyolított tagozati üléseken mutatták be negyedórás előadásaikat, amelyeket tíz perc vita követett, a szünetekben kötetlen eszmecsere folyt. A hivatalos programon kívül, a változatos rendezvényeknek köszönhetően (így pl. csütörtök este a Stoczek menzán szervezett banketten, péntek este pedig a Zöldpardon nyitóbuliján) a résztvevőknek kikapcsolódásra és ismerkedésre is alkalmuk nyílt.

A tudományos eredmények platformján túl az előadásokat - az intézményi TDK konferenciához hasonlóan - itt is megversenyeztették, a rangsorolt előadások legjobbjai a dicsőség mellett a támogatóknak köszönhetően pénzjutalomban és tárgyi nyereményben is részesültek.

 

 

 

Az ünnepélyes megnyitón Pipek János dékán az elnökség tagjai közül elsőként mutatta be Dr. Soós Anna rektor-helyettes asszonyt a Babes-Bolyai Tudományegyetem képviseletében. Ahogy fogalmazott: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a határon túli magyar diákokat is sikerült bevonni ebbe az eseménysorozatba, hűen konferenciánk jelmondatához: OTDK határok nélkül.”

A konferencián bemutatott 292 dolgozat közül 17 határon túli hallgató munkája volt. „Kijelenthető tehát, hogy megvalósult az OTDK nemes célja: egy új dimenziót nyisson a határon túli tehetséggondozásnak” – tette hozzá Weiszburg Tamás.

Az OTDK nem csak egy „egyszerű” verseny – több évtizedes múlttal a háta mögött  megalapozza a későbbi szakmai pályafutást, egyszersmind vízválasztó lehet abban a vonatkozásban, hogy a „versenyző” tudása mellett előadói képessége a szakma és saját maga számára kiderüljön.

 

 

 

A tudományos eredmények bemutatási és értékelési fórumára jövőre és az után is várják a magukat megméretni hajlandó ifjú kiválóságokat. "Tudjuk, hogy 2017-ben, 2019-ben és 2021-ben lesz konferencia.Tessék még egy olyan stabil dolgot mondani a felsőoktatásban mint ez!" – összegezte Weiszburg Tamás.

A következő OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika szekciójának konferenciáját 2015 tavaszán a Babes-Bolyai Tudományegyetem szervezésében rendezik Kolozsvárott.

 

Fotó: Philip János