Lapszemle: nyelvvizsga-csalások, kollégiumi fegyelmik, doktoranduszélet

„Az értékekért, amiket egy intézmény képvisel, folyamatosan dolgozni kell”– szögezte le a felsőoktatási államtitkár. Klinghammer István is nyilatkozott a Műhelynek.

Fontosnak tartom, hogy a fiatalok ne egyfajta büntetésként tekintsenek a hallgatói szerződésre – hangsúlyozta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a Műhelynek adott interjújában. A HÖOK-kal a beszélgetés napján aláírt megállapodás tartalmazza a hallgatói nyilatkozat módosítását is. Az államtitkár az interjúban megerősítette, az idén szeptemberben állami ösztöndíjasként beiratkozó diákok szerződése már az új feltételeket tartalmazza, egyebek között azt, hogy ha valaki még az elején rájön, hogy rossz szakot választott, az Bsc képzés esetén az első, osztatlan képzés esetén a második félév után otthagyhatja a szakot, és nem kell visszafizetnie a támogatás összegét. Az április 17-én tartott pódiumbeszélgetés összefoglalója a bme.hu-n is olvasható.

A BME Körkép/Jogi esetek rovat ezúttal a közelmúltban nyilvánosságra került nyelvvizsgacsalás kapcsán kereste meg a BME Idegennyelvi Központ vezetőjét. Sárvári Judit elmondta, hogy bérvizsgázók megbízására ugyan itt is volt precedens, de még egyetlen BME-s nyelvvizsga-bizonyítványról sem tud, ami ne lenne eredeti.  „A nyelvtudás megszerzése a hallgatók érdeke, a BME pedig nyelvoktatás- és hallgatóbarát ” – vélekedett az igazgatónő.

A rovat a kollégiumokban duplájára emelkedett kihágások okait keresi az EHK kollégiumi referense segítségével. A 2010 óta regisztrált 130 fegyelmi eljárás közel fele ebben a félévben indult. Fekete Dóra elmondta, hogy értetlenül állnak a jelenség előtt.Azt feltételezik, hogy a hallgatók nem veszik elég komolyan a fegyelmi szabályzat előírásait. A kollégisták főként a beléptető kártyával próbálnak visszaélni, de a tűzjelző indokolatlan beindítása is gyakori probléma, ami az egyetem számára roppant drága „mulatság”, a szándékos téves riasztás pedig fegyelmi eljárást eredményez a hallgató számára.

„Ha a Dr. előtag rákerül az okmányaidra, megnyílik előtted a világ.” Sokan gondolkodnak így a frissen végzett PhD-sekről, ám a valós helyzet más – mondják az Egyetemi Doktorandusz Képviselet (EDK) tagjai. A Közélet rovat írása a doktoranduszélet kulisszatitkaiba enged bepillantást. A cikkből kiderül, hogy a doktorjelöltek elméletileg hallgatók, a gyakorlatban tanárok. Munkájuk elengedhetetlen az egyetemek számára. Az ösztöndíj nem kecsegtet ugyan a jobb megélhetés reményével, de a fokozat megszerzése a mentális életminőségben nagy különbséget jelent – fogalmazták meg az EDK képviselői. A BME-n átlagosan 3,5-5 év között fejezik be doktori tanulmányaikat a hallgatók, és ez alatt szinte kivétel nélkül hosszabb-rövidebb külföldi tanulmányúton is részt vesznek.

A lap Magazin rovata arról számol be, hogy április 23-án rektori elismerő oklevelet is átvehetett az aznap  fergetes sikerrel koncertezett Műegyetemi Zenekar két vezetője. Pechan Rudolf koncertmester 40 éves áldozatos művészeti és szervező tevékenységéért, Köteles Géza karmester 10 éves művészeti tevékenységéért részesült elismerésben. A négy évtizede a zenekar ügyeit intéző Pechan Rudolf koncertmester a rektori oklevél átadása előtt néhány nappal mesélt közös sikerekről és személyes elkötelezettségről a bme.hu munkatársának (az interjút teljes terjedelmében itt olvashatják).