„Nem lehet tudományt művelni hozzáférés nélkül.”

A legfrissebb Műhely a tudományos publikációk, a felnőtté válás és a kollégiumi élet témáját járja körül.

Beláthatatlan következményekkel járna a magyar tudományos élet számára, ha csökkenne a fizetős tartalmak elérhetősége, ami azonban sokba kerül a 9 milliárdos elvonást szenvedett Műegyetemnek is. A Műhelynek Bodó Balázs, a Médiaoktatási és Kutató Központ kutatója kifejtette, az online könyvtárakban ugyan rengeteg dokumentum áll a rendelkezésünkre, de személyes felhasználásuk igen drága. Egy önfinanszírozó rendszer kialakításával a közpénzekből finanszírozott kutatás eredménye mindenki számára hozzáférhetővé válik, ugyanakkor fennmarad a szigorú minőségbiztosítás is – vélekedett a kutató.

A hét témája a felnőtté válás. A lapból megtudhatjuk, mi mindennel kell szembesülnie egy most állást kereső, illetve első állásába kerülő fiatalnak. Milyen támogatások illetik meg, mekkora összeg szerepel az első fizetési csekken, mennyit tesznek ki a gyermekvállalással járó juttatások. „Magyarország tényleg nem az adózás paradicsoma” – szögezi le Ottó, a főszereplő fiatalember. Mint mondta, már most elkezdett gyűjtögetni, hogy nyugdíja ne minimálbérnyi összeg legyen.

A BME Körkép rovatban az első, minden kollégiumot felölelő felmérésről számol be Farkas László és Fekete Dóra, az EHK két képviselője. Feltérképezték a hallgatók véleményét a kollégiumok állapotáról, a szolgáltatásokról és az ott dolgozó személyzetről is. A hallgatók 15%-a vallja azt, hogy mindössze a közösség miatt akart kollégiumba költözni, a nagy többség viszont azért jelentkezik ide, mert nem tudja megengedni magának az albérletet. A dííjakat kedvezőnek találják a diákok – túlnyomó többségük számára nem jelentene gondot, ha néhány ezer forintot emelkedne a bentlakási díj mértéke. Egyértelműen kijelenthető, hogy aki jól tanul, és akinek az anyagi helyzete indokolja, kap férőhelyet. A felmérés súlya nagy: egy ilyen reprezentatív mintával könnyebben érvényre juttathatjuk a felújítási kérelmeket, megszüntethetők az infrastrukturális problémák” – hangsúlyozták a hallgatói képviselők.

Rozgonyi Eszter, az Egyetemi Doktorandusz Egyesület elnöke a testület új pályázati kiírásáról adott tájékoztatást a lapnak. Mint ismert, az Egyetemi Doktorandusz Képviselet (EDK) 2012 decemberében jött létre. A jelenlegi kiírással a 2013. november 15-ig zajló konferenciák részvételi díjára lehet támogatást kérni. A rendelkezésre álló keret 3 millió Ft, amit az Egyetemi Hallgatói és Doktorandusz Képviselet biztosít.

„Ha akrobatikus kosár show, akkor Face Team!” A Sport rovatban a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon tanuló Tamási Jánossal olvashatunk interjút. A 2004-ben alapított csapat egyik legszebb eredménye, hogy Britain's Got Talent-ben bejutottak a legjobb 40 produkció közé. Tamási János úgy fogalmazott, hogy reméli, ezzel méltó módon képviselték Magyarországot. Mint elmondta, a kosárlabda mellett korfball és kézilabda show is része a műsoruknak. Mivel a jelenleg kilenc főből álló csoport utánpótlás-neveléssel is foglalkozik, mindenki eljöhet kipróbálni magát – fogalmazott a hallgató.