Megjelent a Műhely nyár előtti utolsó száma: válogatás a lap legfrissebb írásaiból.

Végső esetben a NAV hajtja be a diákhiteles adósságot. Az egészségi állapot javításához a hozzáálláson kell változtatni. Miért morzsolódnak le a nők félúton?

A diákhitel nem könnyen jött pénz, hanem „jó lehetőség annak, akinek szüksége van rá.” De mi történik azokkal, akik nem tudják visszafizetni? Körülbelül hány embert érint ez a probléma? Elévülhet-e a tartozás? A sokakat érintő kérdésekre Imre Zita a Diákhitel Központi kommunikációs igazgatója válaszolt a Műhely Kapun kívül rovatában. „Célunk, hogy benn tartsuk az ügyfeleket a rendszerben”, akinek problémája van, mindenképpen tájékozódjon a lehetőségekről – tanácsolja az igazgató.

„Sok területen mást tudunk, és más a stílusunk, de a „vezetői képesség és a szaktudás hiánya” nem lehet a probléma – fejtette ki a BME Körkép által megszólaltatott négy női egyetemi szereplő. A szebbik nem képviselői közül is egyre többen tanulnak tovább, azonban számuk „a tudományos hierarchia csúcsa felé” haladva rohamosan csökken. A valódi ok a nők természetében keresendő, számukra „a családi élet és az otthon fontosabb” a karriernél. „Nem vállalunk el olyan posztot, amit családalapítás vagy már meglévő család miatt nem tudunk maximálisan elvégezni” hangsúlyozták a megkérdezettek.

Az egészséges életmód nemcsak az anyagi feltételeken múlik. A magyar közegészségügyi mutatók jók, de a lakosság egészségi állapota „katasztrofális” – figyelmeztet a Műhelynek adott interjújában dr. Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa. A professzor szerint az idősebb korosztály hozzáállásán szinte lehetetlen változtatni, ezért elsősorban a fiatalokat kell megcélozni. A lakosság legnagyobb hányada szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. A fiataloknál a drogfogyasztás és a szexuális úton terjedő fertőzések emelkedő száma jelent problémát. „Szörnyű ezt kimondani, de ha az ország fejlettségi szintjét nézzük, sokkal rövidebb ideig élünk, mint kellene.”

„Rázzuk fel „az egyhangú, fehér felületeket az unalmas sivárságból.” A Magazin rovatából megtudhatjuk, hogy mi is az utcai képzőművészet, azaz urban art. A műfaj képviselői a város megszínesítését, a kortárs művészek munkáinak széles körben való megismertetését tűzték ki célul. A Színes Város Csoport 2009- óta fest absztrakt alkotásokat, a felületet most Budapest idők által meggyűrt falai, illetve a város újabb épületei, pavilonjai, aluljárói adják. Folyamatosan szaporodó alkotásaikat a főváros mellett több vidéki városban is fellelhetjük.