Odoo-ház: Az elmúlt évek kiemelkedő hallgatói teljesítménye

Két éve várja az érdeklődőket a Műegyetem kertjében felépített Odoo-ház.

Az Odoo projekt, azaz a BME diákjai által tervezett és megépített lakóház példátlan összefogás eredménye: öt kar hetven diákja – építészek, gépészek, villamosmérnökök, gazdasági és kommunikációs hallgatók – dolgozott azért, hogy megépüljön a ház és „indulhasson” 2012-ben a rangos Solar Decathlon versenyen. A megmérettetés speciális követelményeket támasztott az induló projektekkel szemben:  saját szponzorációs hátteret kialakítva kellett megtervezni és megépíteni a napenergiát legjobban hasznosító, leginkább fenntartható lakóházat. A madridi döntő erőpróbán mindössze tíz nap állt a csapatok rendelkezésére a ház felépítéséhez. Az Odoo-ház – első kelet-európai résztvevőként – összetett kategóriában az előkelő hatodik helyet szerezte meg.

„A projekt legtöbb résztvevője diák volt, akik közül többen ma már pályakezdők. Sokan hosszabb-rövidebb időre külföldre mentek, ahol részvételük a házépítő csapatban nagyon jó ajánlólevélnek bizonyult, hiszen többlettudást adott” – ecsetelte Szelecsényi Balázs, az épület egyik vezető tervezője, aki a verseny után Csehországban, Spanyolországban és Indiában dolgozott gyakornokként.

A madridi erőpróba után szétszerelt háznak két évre a Műegyetem kertje adott otthont. „Úgy tűnik, hogy a ház a két év letelte után is itt maradhat egy darabig” – hangsúlyozta Balázs. „Ennek örülünk, mert a BME nagytekintélyű intézmény, a hely könnyen megközelíthető, szívesen jönnek a látogatók. A hallgatók és a városból ideérkezők közül is nagyon sokan látták a házat. A felállítás óta eltelt idő ellenére még mindig sokan látogatnak minket, és havonta több előadást is tartunk a projektről – igaz, nem mindegyiket az Odoo-házban.”

A csapat résztvevői a madridi verseny befejezése után is benne maradtak a szakterület nemzetközi vérkeringésében. A 2013-as kaliforniai Solar Decathlon versenyre – megfigyelőként – a Campus Hungary támogatásával jutottak ki. „Nagyon élveztük a másfél hetes amerikai tartózkodást, mert mi már végigküzdöttünk egy ilyen versenyt, így más szemmel néztük a vetélkedést. Lényegesen több olyan részletre figyelhettünk, amelyekre korábban nem” – emlékezett Balázs. „Az utazás rendkívül tanulságos volt, mert össze tudtuk hasonlítani az amerikai és európai versenyt. Az amerikai verseny piacorientáltabb szemléletet követett: a házak egyszerűbbek voltak, költségkorláthoz kellett igazodni és inkább a meglévő technológiákat, mint az innovációkat alkalmazták. Leírtuk tapasztalatainkat, amelyek nemcsak a saját tudásunkat, hanem az egyetemét is bővíthetik. 2016-ban megint Európában lesz a Solar Decathlon megmérettetés, és elképzelhető, hogy a BME újra csapatot indít.”

A kuala lumpuri (Malajzia) SMS Seri Puteri természettudomány tagozatos leányiskola hallgatói a Szent István Gimnázium vendégeiként tekintették meg az épületet.

Az Odoo-projekt egyik távlati célja egy olyan ház megépítése volt, amely jó alapjává válhat későbbi méréseknek, kísérleteknek is, ezért terveztek bele annyi különböző gépészeti rendszert. Az egyetem kertjében felépített ház – a csatornázás hiánya miatt – nem alkalmas a lakhatásra, de ezt leszámítva minden lényeges funkciót ellát, és mérhető benne a téli hónapok energiagazdálkodása is. „Személyes véleményem, hogy talán jobban ki lehetett volna aknázni a ház lehetőségeit az oktatásban. Ez elsősorban azért alakult nehézkesen, mert az egyetem, nagy mérete miatt nehezen integrálja az ilyen projekteket az oktatásba és a kutatásba” – tette hozzá Balázs. „De történtek ígéretes próbálkozások is, sok diák jött – főként villamosmérnökök –, mértek, teszteltek, kísérleteztek, diplomamunkát írtak az Odoo-ról.”

A projekt másik átfogó célja a környezettudatos építészet bemutatása volt a nagyközönségnek. Ennek sikerét jól mutatja, hogy rendszeresen jönnek látogatók külföldről is: diákok, nem szakmabeli érdeklődők és építőipari cégek csoportjai. A külföldi látogatók közül még Malajziából is jött csoport. Az emberek nagy részének tetszik a ház, és magát a kezdeményezést is érdekesnek találják.

Az Odoo színvonalas előzménye lett a Műegyetem további, hasonló témában benyújtott projektjeinek is. „Az építész kar négy tanszék közreműködésével állami kutatási pályázatot nyert: egy olyan házat akarnak tervezni, amely ugyanazokat a komfortkörülményeket, hőmérsékleti, páratartalmi paramétereket tudja teljesíteni, mint a mi madridi házunk, csak kevesebb gépészeti rendszerrel” – magyarázta Szelecsényi Balázs. „Olcsóbb lesz, és a mieinknél egyszerűbb építészeti megoldásokkal tervezik.  Mi azért építettünk annyi gépészeti technikát az Odoo-ba, mert a versenyben szerettünk volna minél több pontot szerezni, és nem kifejezetten a piacra terveztük az építményt. Fél éve folynak az említett kutatások, és egy év múlva fejeződnek be. Nagyon kíváncsian várjuk az eredményt, és úgy érezzük, nekünk is egy kis közünk lesz hozzá.”

- HA -

Fotó: Pintér Erik