„Just a perfect day …”

Maradandó élményként mesélnek az angol nyelvű reguláris képzés résztvevői az immár másodszor megrendezett sportnapról.

„Nemcsak élveztük a sportnapot, hanem sok újat is tanultunk” – ecsetelte Ma’en Ghadi PhD-hallgató, aki Jordániából érkezett, és életében először látta a Balatont. „Ne feledkezzünk meg a jó társaságról sem: sok új barátot szereztem a különböző országokból.”

A sikeres tavalyi kezdet után immár második alkalommal szervezett sportnapot ezúttal is nagy érdeklődés övezte. Az angol nyelvű képzésen részt vevő diákok idén Tihanyba utaztak: sokan közülük ugyan már hallottak a Balaton és körülötte elterülő táj szépségeiről, de még sohasem látták a saját szemükkel. A nemzetközi csapat sokszínűségét jelzi, hogy több mint húsz ország képviselői vettek részt a sportnapon: azeri, kolumbiai, egyiptomi, ír, iraki, iráni, jordániai, kazak, kínai, koreai, kuvaiti, libanoni, magyar, marokkói, moldáviai, német, nigériai, örmény, pakisztáni, szír, ugandai diák vállalkozott az útra.

A nap első felében a kulturális élmények sorjáztak. Az Apátságban a történelmi és építészeti ismertető után egy orgonahangversenyből is ízelítőt kaptak a különböző vallású családokból származó diákok. Az út második állomása a Magyar Királyok Panoptikuma volt, amelyben a magyar történelem legjelentősebb időszakaiba nyerhettek bepillantást, és megismerkedhettek az uralkodókkal.

A sportolás a tihanyi Belső-tónál vette kezdetét, amely mellett a legelőn nyaranta szürke marhákat  legeltetnek.

A diákok négy focicsapatot alkotva vívtak izgalmas csatákat, amelyek lehetőséget adtak egymás jobb megismerésére. A focibajnokság első helyezettje a „Gladiátor” nevet viselő csapat lett, amelynek csapatkapitánya az egyiptomi Fouad Abdelkarim volt.

A meccsek és az ebéd után fürödni indult a külföldi hallgatók csoportja. A koreai fiúk kedvtelésből szaltóztak, mások csónakot béreltek, és eveztek.

A rögtönzött úszóversenyt Farkas Dániel Gergely nyerte, a második helyezett a kazak Kaisar Toleshov, a harmadik pedig a moldáviai Verginia Pozneac lett.

„Nagyon nehéz volt kijönni a vízből, bár már este 7 óra volt” – emlékezett Balogh Valéria ügyvivő szakértő, a nemzetközi diákok referense, aki ezúttal is a szervezés motorja volt. „De még nem volt vége a napnak: Balatonalmádiban megálltunk fagyizni. Hallgatóinknak nagyon tetszett az út: sokan már a buszban megfogalmazták, hogy jövő nyáron biztosan visszamennek a Balatonra.”

HA - TJ

Fotó: Balogh Valéria