„A tudomány templomának volt a papja”

Poszterkiállításon elevenednek meg a 100 éve született Simonyi Károly életének mozzanatai a BME Q épületében.

„Az egész egyetem számára példa az a törekvés az általános műveltségre és a humanizmusra, amelyet Simonyi Károly egész életében megvalósított” – hangsúlyozta Józsa János, a Műegyetem rektora a száz éve született legendás professzor életét bemutató poszterkiállítás megnyitóján.

A BME vezetője felvillantotta a már életében a polihisztorok közé sorolt tudós mozgalmas életének – nemcsak a Műegyetemhez köthető – állomásait. „Örömteli, hogy egyetemi ifjúságunk az egyik legaktívabb szakkollégium által tartja életben Simonyi Károly nevét, és tagjai megpróbálják elérni azokat a magasságokat, amelyeket névadójuknak sikerült.” A rektor utalt arra, hogy a Gyerekegyetem, a hozzá hasonló kezdeményezések, valamint a középiskolásoknak szervezett egyetemi programok összhangban állnak a professzor egyedülálló ismeretterjesztő életművével is.

„Talán nem túlzó szavak, hogy Simonyi Károly a tudomány templomának volt a papja” – emlékezett egykori tanárára, későbbi kollégájára, mesterére Pap László akadémikus, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék professzor emeritusa. „Szerény volt, mert volt mire szerénynek lennie. A világot holisztikusan látó reneszánsz ember volt, akinek lenyűgöző előadásai a nagyon bonyolult dolgokat is közérthetővé tették”– emelte ki a professzor, hozzátéve, hogy Simonyi Károly szerteágazó munkássága sokirányúsága okán sokan érzik ugyan magukéinak örökségét, de a Műegyetemen több mint negyvenöt évet dolgozott, ezért számunkra kiemelt jelentőségű a rá emlékezés. „Az egyetem mindennapi életében folytonosan támaszkodnunk kell az ő személyiségére, erkölcsösségére és igényességére – ezzel is őrizhetjük emlékét.”

Az ünnepségen sok középiskolás is részt vett: legtöbbjük a Simonyi Szakkollégium középiskolásoknak hirdetett tanulmányi versenye döntősei voltak. A kétfordulós megmérettetés első, online fordulójában a versenyzőket esszékérdések, valamint fizikai kvíz várta. A döntőbe jutó tíz csapatnak a fizika és az informatika témaköréből válogatott és Simonyi Károly életével összefüggő, valamint „A fizika kultúrtörténete” című könyv alapján feltett kérdésekre kellett válaszolniuk. Nagyon szoros versenyben győzött a Szentendrei Református Gimnázium „Próbajakab” elnevezésű csapata, második helyezést ért el a Hevesről érkezett „Hevesatom”, azaz az Eötvös József Református Oktatási Központ csapata, a harmadik helyezett pedig a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Sz-M-Gy nevet viselő csapata lett. Mindannyian Józsa Jánostól, a BME rektorától, valamint Pápay Leventétől, a Szakkollégium elnökétől vették át díjaikat.

Az évforduló alkalmából aktivitási versenyt hirdet a Magyar Rádióamatőr Szövetség október 18. és november 4. között.

HA - TJ

Fotó: Philip János

Fotók forrása: Spot Fotókör