Ledöntötték a tudomány falait a Falling Walls Lab műegyetemi döntőjének győztesei

A rendezvény történetében első alkalommal adott otthont a BME a hazai válogatónak, ahol 15 fiatal tehetség közül választották ki a jövő legígéretesebb innovátorait.

„A versenyen való részvétel maga egy siker” – hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János, a BME rektora, a Falling Walls Lab Budapest zsűrijének elnöke, aki különleges kihívásként értékelte, hogy az indulóknak nagyon rövid idejük, mindössze három percük lesz fejlesztésük megismertetésére. „Az újító elmék, a tudósok gyakran állnak határvidéken, az ismert és az ismeretlen világ választóvonalán.Kérdéseket tesznek fel, megoldásokat keresnek, és gyakran olyan problémákkal foglalkoznak, amelyekre még csak remélhetjük a megoldást" – fogalmazott az akadémikus. A berlini fal leomlásának évfordulóján tartandó berlini döntőhöz kapcsolódva emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak különleges történelmi szerep jutott az építmény megszűnésének folyamatában. Elmondta: 1989-ben a vasfüggöny lebontásának fontos mozzanata volt a keletnémet állampolgárok befogadása.

Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, a versengés levezető elnöke kiemelte, az intézmény számára rendkívül fontos, hogy a Műegyetem először biztosított helyszínt az újítások és a jövőt idéző tudományos ötletek fiatal kiválóságainak megmérettetéséhez.

„A berlini fal minden ledöntött európai fal szimbóluma volt. Ne hagyjuk, hogy falak állják útját gondolatainknak! A leginkább az aktuális kihívások, mint például a járványok és a klímaváltozás tükrében látszik csak igazán, hogy a tudomány jelentősége nőttön-nő” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Rolf Moormann, a budapesti Német Nagykövetség politikai referense.

2018-ban a Falling Walls Lab Budapest tudományos, innovációs versenynek a berlini Falling Walls Alapítvány égisze alatt a BME K épület díszterme adott helyet 2018. június 12-én, miután a tavalyi előválogatót műegyetemi diák nyerte. A Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) együtt szervezett hazai eseményre ifjú kutatók és szakemberek pályázatát várták újító ötleteik bemutatása végett, egyúttal választ adva arra a kérdésre, hogy „Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani a tudomány és az innováció területén?” A programtól a tehetségek, valamint a jelen és a jövő innovátorainak összekapcsolását, kimagasló és eredményes munkát végzők felfedezését, az interdiszciplináris párbeszéd támogatását, új tudományos kommunikáció kifejlesztését, továbbá erős és fennmaradó tudományos hálózatok kiépítését remélték a rendezők.

A versenyre olyan hallgatók, doktoranduszok, postdoc-ok, fiatal szakemberek, vállalkozók és professzorok jelentkezhettek, akik:

  • jelenleg alap- vagy mesterképzésben vesznek részt, vagy akiknek
  • alapdiplomájuk megszerzése óta nem több, mint 10 év telt el, vagy
  • a mesterdiplomájuk megszerzése óta nem több, mint 7 év telt el, vagy
  • PhD fokozatukat az elmúlt 5 évben szerezték meg.

A műegyetemi döntőben 15 fiatal mérettette meg magát. A budapesti selejtező keretében a pályázóknak mindössze három perc állt rendelkezésükre, hogy a neves egyetemi oktatókból, kutatókból és a jövő technológiái iránt elkötelezett nagyvállalatok képviselőiből álló zsűri előtt bemutassák kutatási projektjeiket, üzleti tervüket vagy társadalmi kezdeményezéseiket, amelyekkel jobbá tehetik a világot.

A Falling Walls Budapest zsűri tagjai:
Józsa János rektor, akadémikus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; Danyi Pál egyetemi docens, BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék; Darkó Éva, tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia; Fogarasi Norbert ügyvezető igazgató, Morgan Stanley Hungary; Greiner István, kutatási igazgató Gedeon Richter Nyrt.; Kristóf Iván dékán, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar; Kiss Rita tanszékvezető helyettes, egyetemi tanár, BME GPK Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék; Maurovich-Horvát Pál egyetemi docens, Semmelweis Egyetem; Monszpart Zsolt innovációs és általános elnökhelyettes, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; Németh Kornél adjunktus, BME TTK Kognitív Tudományi Tanszék; Török Ákos tanszékvezető, egyetemi tanár, BME ÉMK Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék; Ruttkay Zsófia egyetemi docens, Moholy-Nagy Egyetem.

A nemzeti Lab-ek győztesei lehetőséget kapnak arra, hogy előadásukkal részt vegyenek a Falling Walls Lab  nemzetközi döntőn, és a Falling Walls Konferencián Berlinben, amelynek költségeit a Falling Walls Lab Foundation és a hazai szervezők (Magyarországon az MTA) állják.

A mezőny előadói rendkívül változatos gazdasági és társadalmi problémákra keresték a választ: ilyen volt a drón-terrorizmus ellen felvértezett város megtervezése, a feketegazdaság visszaszorítása, az oktatás érdekessé tétele, vagy a fennakadások csökkentése a mindennapi közlekedésben.

„Elsősorban nem a versenyre való felkészülés volt a nehéz, hanem az ötlet kitalálása és a termék fejlesztése” – árulta el a bme.hu-nak Havlik Károly, a Semmelweis Egyetem (SE) MSc orvostanhallgatója, aki a DiabTrend diabétesz monitorozó alkalmazással szerezte meg az első helyet. A társakkal végzett két évnyi munka eredményeként létrehozott okosnaplózó applikációval a betegek naponta rögzített adatai válnak elemezhetővé, így az összesítés révén órákkal korábban érkezik jelzés a várható vércukorszintről.  A fiatalok a továbbiakban azt szeretnék elérni, hogy az orvos lássa saját betegeinek adatait, ugyanakkor a páciens is segítséget tudjon kérni tőle.

„Sokféle orvosi applikáció van, de ilyen rendszerű előrejelző nincs” – emelte ki az innovátor, hozzátéve: mint a legtöbb fejlesztés, ez is csapatmunka eredménye. Testvérei, Havlik Tamás és Marcell a Műegyetemen végzett informatikusok, Bakondi Flóra projektmenedzser pedig a közelmúltban csatlakozott hozzájuk. „Testvéreim az alkalmazás informatikai oldalát biztosították, én pedig az orvosit” – ecsetelte Károly, aki megosztotta, hogy vívmányukkal szeretnének a közeljövőben piacra lépni. 

A második helyezett Fülöp Ádám, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) mérnökinformatikus mesterszakos tanulója a vakok és gyengénlátók számára létrehozott GlovEye nevű olvasóeszközt mutatta be. Ennek segítségével az írott szöveg Braille-írássá alakul, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét. (A találmány több versenyen is eredményesen szerepelt: egyik korábbi nemzetközi sikeréről a bme.hu is beszámolt – szerk.).

A harmadik helyezett Dávid Bálint, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) alapszakos mechatronikai mérnök hallgatója lett, aki projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta. Ezzel a speciális diagnosztikai és műtéti eljárással a hasüreg, illetve a kismedence szerveit vizsgálják, operálják. Az eszköznek köszönhetően a sebész műtét közben speciális információkat kap a beteg állapotáról, és ez megkönnyíti a megfelelő beavatkozás kiválasztását.

A Falling Walls Lab műegyetemi döntőjének videója ITT tölthető le.

A Falling Walls Lab németországi döntőjét 2015 óta minden évben a berlini fal leomlásának évfordulóján, november 9-én tartják. Idén 56 ország csaknem 200 versenyzője méri össze tudását. A prezentációval készülő fiatalok – ahogyan az előválogatón is – 3 percet kapnak elképzelésük angol nyelvű ismertetésére, meggyőzve a világviszonylatban is kiemelkedő kutatókból, Nobel-díjas tudósokból, neves üzletemberekből és az akadémiai élet nemzetközi hírű tagjaiból álló zsűrit arról, hogy eredményeikbe és találmányukba érdemes befektetni.

HA - GI

Fotó: Philip János