Rangos nemzetközi menedzsment konferencia helyszíne volt a Műegyetem

45 országból több mint félezren regisztráltak a termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyik legjelentősebb európai tanácskozására, amelyet a BME-n tartottak.

„Egy jól szervezett, ideális környezetben megvalósult, telt házas plenáris ülésekkel és jelentős számú magyarországi, valamint külföldi szaktekintély előadásával lezajlott nagysikerű rendezvényt zártunk” – értékelte a bme.hu-nak a Q épületben rendezett 25. jubileumi EurOMA (European Operation Management Association) konferenciát Koltai Tamás, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) dékánja. Elmondta, a három napos találkozó a BME számára több szempontból is hasznos volt: „egyrészt azért, mert Európa legkiválóbb egyetemeinek neves professzorai részvétele mellett tartottuk meg az eseményt, így a GTK bekerült a szakma nemzetközi körforgásába egy olyan területen, amely a kar egyik fő szakmai profilját jelenti. Másrészt 15 kari oktatónak volt lehetősége arra, hogy a hivatalos programon bemutassa tudományos eredményeit és nemzetközi fórumon kapjon visszajelzést, javaslatokat kutatásairól. Harmadrészt a GTK valamennyi oktatója/kutatója betekinthetett a konferencia által lefedett szakmai terület aktuális problémáiba, világszerte elismert kutatóhelyek eredményibe, valamint alkalma nyílt nemzetközi kapcsolok kialakítására.

Magyarország immáron másodszor – 2005-ben az ELTE, 2018-ban pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara – szervezhette meg a termelési és szolgáltatási folyamatok kutatóinak legrangosabb európai szakmai rendezvényét. A 25. EurOMA konferencia szakmai lebonyolítását a BME a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével (MTA SZTAKI) együtt végezte. Az angol nyelvű jubileumi találkozóra 45 országból 562-en regisztráltak, a 437 előadásból 47-et magyar oktatók és kutatók tartottak.

Az idei konferencia a “To Serve, to Produce and to Servitize in the Era of Networks, Big Data and Analytics” címet viselte, és célja, hogy a korszerű informatikai rendszerek segítségével megnyíló adatgyűjtési, adatelemzési és modellezési lehetőségek jelentőségére világítson rá a termelő, a szolgáltató és az államigazgatási rendszerek működtetésekor.

A Műegyetem K épületének aulájában zajló ünnepi megnyitóján Józsa János, a BME rektora köszöntötte a vendégeket.

Az esemény két napos előrendezvényének PhD szemináriumain – egymással párhuzamosan 3 teremben – 39 külföldi doktorandusz számolt be kutatási terveiről. Az elhangzottakat neves külföldi professzorok, köztük Christopher Voss (Warwick Business School) részletesen véleményezte.

A programot workshop is színesítette: 5 helyszínen jelentős nemzetközi szakfolyóiratok területi szerkesztői adtak tanácsot a fiatal szakembereknek a termelés- és szolgáltatásmenedzsment elismert nemzetközi tudományos folyóiratainak publikációs követelményeiről és a sikeres megjelenés legfontosabb feltételeiről. A konferencia gerincét jelentő plenáris ülést az egymást követő három nap mindegyikén tartottak, előtte és utána 20 párhuzamos szekcióban zajlottak a szakmai előadások.

A rendezvényt győri autógyár-látogatás, nagyszabású gálavacsora, valamint szakmai díjak kiosztása zárta.

Az előadók többsége a hálózatok és az adatelemzés (Big Data) korának kihívásait és lehetőségeit vizsgálta a szolgáltató, a termelő és az államigazgatási rendszerekben. Hangsúlyosan foglalkoztak a vállalatok társadalmi felelősségvállalásával, a digitális innovációval, valamint az oktatási és egészségügyi szolgáltatások menedzsmentjével, így például Koltai Tamás a magyar kórházak mozgásszervi rehabilitációs osztályainak új hatékonyságvizsgálati lehetőségéről beszélt.

A plenáris üléseken a szakma neves külföldi professzorai Wallace J. Hopp (Ross School of Business, University of Michigan) és Bart L. MacCarthy (Nottingham University Business School) prezentáltak, a harmadik napon pedig Palkovics László innovációs és technológiai minisztert képviselve György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkárt hallgathatta meg a több száz fős közönség.

A találkozó meghívottjai között olyan tekintélyes szakemberek voltak, mint Harry Boer (Aalborg University), Pär Ahlström (Stockholm School of Economics), Juliana Hsuan (Copenhagen Business School), valamint Cipriano Forza (Universitá di Padova).

Koltai Tamás büszkén számolt be arról, hogy a rendezvényt egy többfunkciós, önálló mobilapplikáció támogatta. Az alkalmazás megjelenítette a konferencia összes eseményét, az előadók profilját képpel, életrajzzal, prezentációcímmel és helyszínnel, továbbá lehetőséget adott a felhasználói üzenetváltásra és az előadásokkal kapcsolatos véleménynyilvánításra is.

A GTK dékánja köszönetét fejezte ki a konferencia szakmai lebonyolításában segítséget nyújtó Girst Noéminek, a kari Dékáni Hivatal ügyvivő szakértőjének, és a 36 önkéntesnek, köztük hallgatóknak, doktoranduszoknak, és fiatal oktatóknak. Kiemelte: „a BME ismét bebizonyította, hogy oktatói/kutatói a szakterület élvonalába tartoznak, a kar pedig szakmai elismertségének és infrastrukturális adottságainak köszönhetően kiváló terepe lehet rangos, nemzetközi tanácskozásnak, „a konferencia résztvevőinek összetétele és a programok pedig jelképezik a GTK új törekvését: a műszaki, gazdasági és társadalmi szakterületek szinergiájának hatékonyabb kihasználását az oktatásban és kutatásban egyaránt”. (A kar megújulásáról szóló nemrég megjelent dékáni interjú elérhető a bme.hu-n – a szerk.)

 

– GI –

Fotó: Thaler Tamás, Philip János