„Hamarosan elkezdődik a műegyetemi fejlesztésű lélegeztetőgép klinikai tesztelése”

A BME két karának együttműködése révén rekordgyorsasággal megalkotott készülék az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható lesz.

„Évtizedek óta zajlik szakmai-tudományos építkezés a Műegyetemen, amelynek alapja az önbizalom, így olyan komplex feladatra való felkérést is bátran elfogadhatunk, mint egy lélegeztetőgép kifejlesztése. Ez az igényesség kiemelten érvényes a munka oroszlánrészét vállaló Gépészmérnöki Kar, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar munkatársaira” – hangsúlyozta a berendezés projektbemutatóján tartott megnyitóbeszédében Józsa János, a BME rektora, aki hozzátette: nem egy egyszerű, átlagos berendezés született, így egy fokkal nyugodtabban készülhetünk a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámára. (A prototípus megalkotásának előzményeiről, a sorozatgyártás részleteiről korábban a bme.hu is beszámolt – szerk.)

Nemsokára elkezdődik a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztje – jelentette be Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, aki megerősítette, a felső kategóriás készülék kórházi kipróbálása szigorú orvosi ellenőrzés mellett zajlik majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben. A szakember emlékeztetett, a belügyminiszteri felkéréstől számítva mindössze két hónap alatt sikerült egy olyan működő gépet megalkotniuk az intézmény oktató-kutatóinak, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon jelenlévő berendezésekkel. A fejlesztőmunkáról szólva kitért arra, hogy a megvalósításhoz számos szakterület tudásanyagát kellett ötvözni; a BME kilenc tanszékének több mint 30 kollégája dolgozott a projekten.

„Az innováció nem egy esemény, hanem olyan folyamat, amely a kutatással kezdődik, majd fejlesztéssel, tervezéssel, megvalósítással folytatódik, és az eladással fejeződik be: a mindezek során keletkezett többletérték vállalati és nemzetgazdasági szinten egyaránt lényeges” – fordult a vendégek felé Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki elárulta: a „Pro Progressio Alapítvány Innovációs Díját” a műegyetemi lélegeztetőgép-fejlesztés nyerte el. Nyomatékosította, ezen az eseményen azt ünnepelhetjük, hogy a társadalmi igény, az ötlet és a kutató-fejlesztői tudás eredményeképpen létrejöttek a tervek, majd az első modellek. „Ritkán valósul meg az innováció folyamatának olyan szép és gyors példája, mint ennek a berendezésnek a megszületése.” Beszéde végén megismételte, a készülék sorozatgyártását a BM Heros Zrt. végzi, naponta 10 darab készül el a cég kőbányai üzemcsarnokában.

A „Pro Progressio Alapítvány Innovációs Díját” a műegyetemi fejlesztésben résztvevők kapták meg.

A Gépészmérnöki Kar részéről:
Bakonyi Péter adjunktus, Bíró István adjunktus, Boros Róbert doktorandusz, Farkas Zsolt adjunktus, Hodosán Zsolt tanszéki mérnök, Istók Balázs adjunktus, Jacsó Ádám tudományos segédmunkatárs, Kopasz István laborvezető, Kotrocz Krisztián adjunktus, Kovács József Gábor tanszékvezető-helyettes, egyetemi docens, Krisch Róbert adjunktus, Molnár József mesteroktató, Nyírő József adjunktus, Rádics János Péter tanszékvezető helyettes, adjunktus, Suplicz András adjunktus, Szakály Norbert tanszéki mérnök, Szebényi Gábor egyetemi docens, Széles Levente doktorandusz, Török Dániel adjunktus, Vajda Márk doktorandusz

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar részéről:
Dabóczi Tamás tanszékvezető, egyetemi tanár, Becker Péter üzletfejlesztési igazgató/ tudományos munkatárs, Czeller Miklós ügyvivő szakértő, Feil Zoltán műszerész, Horváth Ákos ügyvivő szakértő, Kiss Bálint tanszékvezető, egyetemi docens, Kollár Zsolt egyetemi docens, Kovácsházy Tamás egyetemi docens, Majzik István tanszékvezető helyettes, egyetemi docens, Nagy Péter doktorandusz, Naszály Gábor tudományos segédmunkatárs, Orosz György egyetemi docens, Raikovich Tamás tanársegéd, Renczes Balázs adjunktus, Scherer Balázs mestertanár, Tóth Csaba tiszteletbeli docens, Varjasi István egyetemi docens

Orvosszakértők:
Elek Jenő főorvos, Országos Onkológiai Intézet
Madurka Ildikó klinikai főorvos, Országos Onkológiai Intézet

„Lenyűgöző műszaki tartalommal sikerült megalkotni a berendezést, ami jól szimbolizálja a gyógyítás és a mérnöki munka összekapcsolódását. A készülékben a lélegeztetés minden szakaszának külön egysége van, képes a kilégzési fázist is vezérelni, ezen kívül terápiás lehetőségeket is biztosít” – jegyezte meg a gép előnyeiről Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, aki szakértőként vett részt a műegyetemi fejlesztésében.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium számos, a koronavírussal összefüggő projektet támogat” – jegyezte meg zárszavában Gulyás Tibor, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára, példaként említve a maszkgyártást, a vakcinafejlesztést, és a szennyvízkutatási programot. Elmondta még: a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően páratlan szakmai összefogás alakult ki az országban, ami azt bizonyítja, hogy jól működik a „hazai innovációs ökoszisztéma”.

HA-GI
Fotó: Philip János