Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Emlékezzünk ’56 műegyetemi hőseire!

2020. 10. 19.

A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel szűk körű koszorúzással és rektori köszöntővel tartanak bensőséges megemlékezést 2020. október 22-én a BME-n.

Hasonlóan az országos, az önkormányzati és az intézményi megemlékezésekhez, a járványügyi óvintézkedésekkel összhangban idén elmarad az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójához kapcsolódó hagyományos műegyetemi ünnepség. A BME vezetői 2020. október 22-én szűk körben koszorúzzák meg a műegyetemi emlékhelyeket és fejezik ki tiszteletüket 1956 hőseinek. Az eseményről készült összefoglaló és Józsa János, a Műegyetem rektorának köszöntője a bme.hu főoldalán tekinthető meg október 22-én 15 órától.

A 63 évvel ezelőtt a Műegyetem aulájában tartott diáknagygyűlésen fogalmazódott meg végleges formában az a 16 pont, amely a forradalom politikai programját alapozta meg. Másnap, október 23-án délelőtt az intézmény hallgatói több ezer példányban sokszorosították a követeléseket tartalmazó szórólapokat és terjesztették a városban. A Műegyetemről indult október 23-án délután az a néma tüntetés, amely estére forradalommá dagadt, és a Sztálin-szobor ledöntése, a Magyar Rádió ostroma, valamint a szabadságharc kitörése követett.

Az akkori eseményekről további részletek olvashatók a műegyetemi honlap 1956-os aloldalán.

A tavalyi ünnepi megemlékezésről készült fényképes összefoglaló pedig a bme.hu oldalán  érhető el.

 

Kiemelt kép forrása: MTI/Mohai Balázs

Bélyegkép forrása: MTI/Mohai Balázs