Válaszd a Műegyetemet, alakítsuk együtt a jövőt!

2021. február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba a továbbtanulni vágyóknak. A BME sokszínű képzéseiről és a felvételiről összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat.

Lezárult a felsőoktatási felvételi eljárás a 2021 februárjában induló keresztféléves képzésekre. Mint már évek óta mindig, most is a legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre nyert felvételt. Szűk két hét múlva pedig a 2021 szeptemberében induló osztatlan, alap- és mesterképzésekre történő jelentkezés határidejéhez érkezünk. A Műegyetem gazdag képzési kínálatáról az intézmény honlapján a Felvételizőknek menüpontban találhatók meg a legfontosabb információk, emellett érdemes a novemberi BME Nyílt Hétről készült összefoglaló cikkben elérhető kari honlapok, videók linkjére kattintva tájékozódni afelől, hogy oktatóink és hallgatóink elmondása szerint mi szükséges a sikeres felvételihez, a bennmaradáshoz és a diplomához.

Annak is tudunk segíteni, aki biztos abban, hogy mérnöki, műszaki, vagy természettudományi pályán szeretne elhelyezkedni, de nem tudja, pontosan milyen hivatást és ehhez milyen képzést válasszon. A bme.hu aloldalán elérhető összeállítás segít a döntésben: a legnépszerűbb műegyetemi szakokhoz szükséges kompetenciákat, a szakokon elsajátított ismeretek jellegét és a megszerzett diplomával nyíló lehetőségeket, és az egyes iparágakat mutatja a tájékoztató anyag.

A BME legutóbb készült kisfilmjében az intézményt Józsa János rektor mutatja be. A videóban a képzések mellett fontos információk hangzanak el az intézmény ipari kapcsolatairól, az ösztöndíj-lehetőségekről, az öntevékeny körökről, a nemzetközi mobilitási lehetőségekről, a hallgatói szolgáltatásokról, a hallgatói közösségi életről és a Z10 Startup inkubációs központról.

A BME másik kisfilmjében az intézmény különböző életpályát bejáró hallgatói beszélnek arról, hogy miért a Műegyetemet választották továbbtanuláskor.

Építőmérnöki Kar (ÉMK)

Az ÉMK képzéseit, ösztöndíj-lehetőségeit, a kari oktatókat és hallgatói karriereket mutatja be a kar kisfilmjében Lovas Tamás, az ÉMK oktatási dékánhelyettese. A műegyetemi oktató a kar egy további összeállításában virtuálisan kalauzolja végig a nézőt a kar tanszékein és laboratóriumaiban.

 

Építészmérnöki Kar (ÉPK)

Az ÉPK „Építész leszek!” című kisfilmje az építészet és az építészmérnöki szakma sokszínűségét tárja föl az érdeklődők előtt. A hallgatói közélet hangulatába egy pandémia előtti kari napokról szóló összeállítás révén tekinthetünk be.

 

Gépészmérnöki Kar (GPK)

A GPK képzésein elsajátítható szakterületeket és laborokat mutatja be a kar imázsfilmje, míg egy további összeállításban a kar hallgatói képviselői válaszolják meg a tanulmányokkal összefüggésben leggyakrabban felmerülő kérdéseket a felvételizőknek. Az alapképzési szakokról és a felvételiről a „Jövő mérnöke…” címmel tájékoztató kisfilmet készítettek.

 

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK)

A kar képzéseit ismerteti a GTK hallgatóinak közreműködésével készült kreatív kisfilm.

 

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK)

A KJK-n elsajátítható szakterületeket illusztrálja a kar imázsvideója, míg egy másik videóban a KJK Közlekedésmérnöki Szakkollégiumról és az ott végezhető szakmai továbbképzési tevékenységekről hallgathatók meg a legfontosabb információk.

 

Természettudományi Kar (TTK)

A TTK képzéseinek szakterületeibe, laboratóriumaiba és a hallgatói közélet hangulatába enged betekintést a kar rövidfilmje, míg egy másikban a TTK jelenlegi és már végzett hallgatói foglalják össze  a képzésekkel, kari élettel és a diploma megszerzése utáni lehetőségekkel összefüggő információkat, érdekességeket.

 

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK)

A kar videójában a VBK alapszakjait mutatják be, és az ott elsajátítható ismeretekről, azok munkaerőpiaci hasznosságáról mondják el véleményüket a kar egykori hallgatói és jelenlegi oktatói, akik a szakmai információkon túl a karhoz, Műegyetemhez fűződő viszonyukról is mesélnek. Egy külön felvételen Székely Edit, a VBK oktatási dékánhelyettese kifejezetten a felvételizőknek tartott online tájékoztatót a VBK képzési lehetőségeiről.

 

Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK)

A VIK szakterületeire, az elsajátítható ismeretek gyakorlati alkalmazására hívja fel a figyelmet a kar rövid bemutatkozó videója, míg egy hosszabb összeállítással a leendő hallgatók kari közélet iránti érdeklődését szeretnék felkelteni. A felkészüléshez hasznos tanácsokkal ez a videó szolgál.

 

Jelentkezés menete, határidők

A magyarországi központi felsőoktatási felvételi eljárásban kizárólag elektronikusan lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül, ahol az adatokat egy online felületen kell rögzíteni. Az E-felvételi használatához a felvi.hu-n történő regisztráció szükséges. A felvételi eljárás elektronikus eljárás, postai úton az Oktatási Hivatal nem küld értesítéseket vagy hiánypótlásra felhívásokat.

A jelentkezési határidőt követően az E-felvételi felületén jelentkezést már nem lehet kezdeményezni, csak a hitelesítést lehet elvégezni. Hitelesítés nélkül a jelentkezés érvénytelen.

A jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumokat már a benyújtáskor fel lehet tölteni, a jelentkezési határidő után szerzett dokumentumok feltöltési határideje: 2021. július 8.

A felsőoktatási felvételi eljárás során a továbbtanulók három helyre jelentkezhetnek díjmentesen (egy helynek számít, amennyiben ugyanazon intézmény és szak állami ösztöndíjas és önköltséges helyére is jelentkezik a jelölt).

 

Felvételi követelmény – legalább egy emelt szintű érettségi

Az alap- vagy osztatlan képzés felvételijéhez legalább egy tárgyból sikeresen (legalább 25%-os eredmény) letett emelt szintű érettségi szükséges. Az egyes szakok meghatározhatják, hogy mely tantárgyakból kérik ezt az emelt szintű vizsgát. Az emelt szintű érettségin legalább 45%-os teljesítmény további plusz pontot jelenthet: vizsgatárgyanként 50 többletpont adható.

Amennyiben a választott felsőoktatási intézmény szabályai megengedik, az emelt szintű érettségi alól mentesül az a felvételiző, aki rendelkezik felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevéllel vagy felsőoktatási végzettséget tanúsító legalább alapképzési szintű oklevéllel.

 

Pontszámítás

A 2021-es felsőoktatási felvételi eljárásban maximum 500 pontot szerezhetnek a jelentkezők a korábbi középiskolai tanulmányi és érettségi eredményeikkel, nyelvvizsgáik birtokában, továbbá a tanulmányi és sportversenyeken elért helyezéseikkel.

Az alap- és osztatlan képzésekre felvételizők kétféle módszer alapján számíthatják ki felvételi pontszámukat: tanulmányi és érettségi pontok összeadásával, vagy az érettségi pontszámok duplázásával. E két módszer közül automatikusan minden esetben a felvételiző esetében az előnyösebb végleges pontszámot veszi figyelembe a rendszer.

A 2021-es felvételin maximum 100 többletpont szerezhető még abban az esetben is, ha különböző jogcímeken (például nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért stb.) ennél több plusz pontot gyűjtene össze a leendő hallgató. (A BME szakjaira vonatkozó korábbi felvételi ponthatárokat az egyetemi honlap egyik aloldalán gyűjtöttük össze – a szerk.)

 

Az idei ponthatárokat július 22-én hirdetik ki.

 

TZS-GI

Kiemelt kép, bélyegkép forrása: SPOT