Idegen nyelvű képzéseivel és iparral közös kutatásaival a legjobbak között a BME

A U-Multirank közel 100 ország mintegy 2000 felsőoktatási intézményét vizsgálta ötfokozatú skála szerint; célja az egyetemek összehasonlíthatóságának elősegítése.

U-Multirank nemzetközi egyetemi rangsor 2021-es felmérése alapján a legjobb magyar egyetemek között szerepel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is többek között a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, és a Budapesti Corvinus Egyetem társaságában.

A U-Multirank öt kulcsterületen: a tanítás és tanulás minősége, a kutatás elismertsége, a tudástranszfer sikeressége, a nemzetközi orientáció és a regionális beágyazottság alapján értékelte 97 ország 1948 egyetemét. Ebben a széles körű felmérésben a BME az alábbi hat témakörben is „A”, azaz kiváló minősítést kapott.

A tudástranszfer és a regionális beágyazottság tekintetében évek óta jól szerepel a Műegyetem (A korábbi eredményekről a 2019-ben és 2020-ban a bme.hu – szerk.).

Kutatás

  • Poszt-doktori helyek aránya
  • Publikációk aránya

Tudástranszfer

  • Ipari partnerekkel közös publikációk aránya

Nemzetközi orientáció

  • Idegen nyelvű alapképzési programok

Regionális beágyazottság

  • Régióbeli társszerzőkkel közös publikációk aránya
  • Régióbeli ipari partnerekkel közös publikációk aránya

A BME-ről készült kör alakú ábrán különböző színekkel látható az öt fő indikátor, amelyeken keresztül vizsgálta a U-Multirank a felsőoktatási intézményeket. A körcikkeken belül a színárnyalat-oszlopok magassága mutatja meg az adott területen belül található témákban a fejlettségi szintet.

A U-Multirank (UMR) a 2008-as francia EU-elnökség alatt szervezett – a felsőoktatással foglalkozó – konferencián indult kezdeményezés kiteljesedése. Célja egy olyan új egyetemi rangsor létrehozása, amelynek módszertana nemzetközi összefüggésekben is képes visszaadni a kimagasló teljesítmények sokféleségét. Az Európai Bizottság ezután megbízást adott egy megvalósíthatósági tanulmányra. A szakmai anyag megerősítette: a többdimenziós lista koncepciója és kivitelezése egyaránt reális.

A pártatlanság, a minőség és az ellenőrizhetőség érdekében a Bizottság egy független konzorciumot választott ki a rangsorolás elkészítésére. A kezdeményezés vezetői a német Centrum für Hochschulentwicklung (felsőoktatásfejlesztési központ, CHE) és a holland Center for Higher Education Policy Studies (felsőoktatás-politikai tanulmányok közponja, CHEPS). A két intézmény további partnerekkel dolgozik együtt. Ide tartozik a Leideni Egyetemen működő Centre for Science and Technology Studies (tudományos és technológiai tanulmányok központja, CWTS), az Elsevier tudományos könyvkiadó, a Bertelsmann Alapítvány és a Folge 3 szoftvercég. A pontos adatok összeállítása érdekében a konzorcium együttműködik nemzeti rangsorolásokat végző partnerekkel és más érdekelt szervezetekkel is.

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport