65 éve vált a forradalom fővárosi bölcsőjévé a Műegyetem

Az 1956. október 22-én tartott hallgatói nagygyűlés fogalmazta meg a széles körben elfogadott politikai programpontokat, erre emlékezünk minden évben.

Négy-ötezer fő egyhangú lelkesedéssel nyilvánította ki közös akaratát azon az 1956. október 22-én a Központi épület aulájában lezajlott diákgyűlésen, amelynek emlékét még több mint hat évtizeddel a történtek után is élénken őrzik az egykori műegyetemisták, a történelmi évfolyamok tagjai.

Másnap, október 23-án délelőtt a hallgatók több ezer példányban sokszorosították a követeléseket tartalmazó pontokat és terjesztették szét a városban. A Műegyetemről indult október 23-án délután az a lengyel munkásokkal szolidaritást vállaló néma tüntetés, amelyet még aznap este a Sztálin-szobor ledöntése, a Rádió ostroma és a szabadságharc kitörése követett. 1956. november 4-ig a Műegyetem fontos szervező-elosztó központként működött, a szervezett formában létrehozott Nemzetőrség pedig szerte a városban rendfenntartó feladatokat látott el. A szabadságharc leverését követően csak 1957 februárjában indulhatott újra az oktatás.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc történetében játszott szerepét elismerve a magyar kormány 2016. október 23-án az intézményt történelmi emlékhellyé nyilvánította.  

További részletek alábbi oldalon olvashatók: www.bme.hu/1956

 

A dokumentum és a kiemelt fotó forrása: BME Levéltár

Bélyegkép: Philip János