A Műegyetem sok szeretettel köszönti új hallgatóit!

Gratulálok minden felvételizőnek, akit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új hallgatói között köszönthetek!

A BME-re felvett hallgatók a Központi Tanulmányi Hivatal oldalain találják meg a beiratkozáshoz szükséges információkat. A BME 2022 őszén induló képzéseire felvettek felvételi pontszámai itt találhatók meg.

A pótfelvételi lehetőségekről itt tájékozódhat. Felhívjuk a figyelmet, hogy a mostani pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjaink nagy részén állami ösztöndíjas képzéseket is meghirdetünk.

 

Tájékoztató a Műegyetem 2022 szeptemberében induló képzéseire felvettek eredményeiről

A 2022 szeptemberében induló képzésekre a BME-re összesen 10879-en jelentkeztek, ez az országos jelentkezői létszám mintegy 10%-a.

A BME kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alap- és osztatlan képzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is nőtt. Továbbra is csak nagyon jó felvételi pontszámmal lehetett hozzánk bekerülni. Idén 4776 elsőéves hallgató kezdi meg a tanulmányait a Műegyetemen. A létszám növekedése mellett ugyanakkor az alapszakos állami ösztöndíjas képzések jelentős részében a felvehető jelentkezők átlagpontszáma növekedett a tavalyihoz képest. Az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas 425 pont, önköltséges formában felvettekkel közel 423 pont.

Az alapképzési és osztatlan szakokon 3887 fő tanulhat a Műegyetemen szeptembertől, ami több, mint 4 százalékos bővülés az előző évhez képest. Mesterképzésen mintegy 900 fő kezdheti meg ősszel tanulmányait, illetve további több mint ezer fő már idén januárban felvételt nyert a BME mesterszakjainak valamelyikére.

Néhány reprezentatív példa az állami ösztöndíjas képzésre felvettek eredményéről (nappali alap- és osztatlan képzés):

Szak

 

BME-re felvettek 

 

minimális pontszáma

 

átlag pontszáma

létszáma

Mechatronikai mérnöki

 

429

 

463

227

Vegyészmérnöki

 

385

 

442

146

Fizika

 

402

 

453

41

Mérnökinformatikus

 

390

 

440

718

Építészmérnöki alapszak

 

425

 

451

111

Nemzetközi gazdálkodás

 

400

 

426

124

A jó felvételi eredményekkel bekerülő hallgatóinktól az egyetemen is jó teljesítményt várunk. A nekik nyújtott magas színvonalú képzéssel, a tanulmányaikat támogató szolgáltatásokkal, velük közösen, biztosítjuk a Műegyetem diplomájának nemzetközileg is elismert presztízsét.

A hazai gazdaság eredményességéhez elengedhetetlenül szükségesek a mesterdiplomával rendelkezők.  Javasoljuk a Műegyetem alapképzéseire felvetteknek, tervezzék be valamelyik mesterszakunk elvégzését is! Tanulmányozzák a mesterképzési szakjainkat – akár az alapszaktól eltérő mesterszakot is választhatnak.

Frissen felvett hallgatóinknak sikeres tanulmányokat kívánunk!

 

Budapest, 2022. július 21.

 

Dr. Bihari Péter
oktatási rektorhelyettes